русский корабльнахуй
 
Здоров'я  02 жовтня 2024 13:19 

Перегляньте раціон: п’ять продуктів, які можуть мати негативний вплив на ваше психічне здоров’я

підтримай автора: оригінал
13
1k
0
Експерти кажуть, що певна їжа, як відомо, змінює рівень кортизолу, серотоніну та дофаміну, потенційно сприяючи підвищенню рівня стресу або тривоги.
Ми рідко думаємо про їжу у зв’язку з нашим психічним здоров’ям. Ми хвилюємося, що певні продукти можуть спричинити проблеми з серцево-судинною системою чи шлунково-кишковим трактом, але чи знаєте ви, що їжа та напої можуть посилити сплески тривоги та навіть напади депресії?
Фактично, є продукти, яких терапевти та психіатри, які провели свою кар'єру, консультуючи людей щодо психічного здоров’я, зазвичай уникають — або споживають у помірних кількостях — заради психічного здоров’я. Її можна вживати, але варто завжди пам’ятати про помірованість.
1. Кілька чашок кави або еспресо
Для деяких людей занадто багато кофеїну може спричиняти тривогу. Якщо людина схильна до почуття тривоги або має кілька стресових факторів, знайте, що надмірне вживання кофеїну викликає підвищену реакцію кортизолу та може призвести до втоми надниркових залоз, постійного стресу та вигорання, не кажучи вже про проблеми зі сном.
Дослідження показують, що споживання більше 250 міліграмів кофеїну на день (це приблизно 2,5 чашки) може мати негативний вплив на тривогу, тому краще споживати каву менше цієї кількості. А для людей, які відчувають хвилювання або сплески тривоги від кави, споживання кофеїну у формі матчі може бути чудовою альтернативою, оскільки вона дає багатьом людям відчуття спокійної пильності завдяки сполуці під назвою L-теанін.
2. Дієтична газована вода
Якщо ви дбаєте про своє психічне здоров’я, можливо, варто звести до мінімуму споживання газованої води. Газовані напої з високим вмістом цукру не дуже корисні для нашого здоров’я але дієтичні різновиди насправді можуть бути ще гіршими. Багато з них містять фенілаланін, додаткову хімічну речовину, яка, як відомо, порушує нейрохімію мозку, припиняючи належне вироблення серотоніну та дофаміну, двох молекул, необхідних для гарного настрою.
Крім того, ці напої містять штучні підсолоджувачі, такі як аспартам, який є відомим нейротоксином і може підвищувати гормони стресу, такі як кортизол, а також збільшувати кількість вільних радикалів у мозку.
3. Алкоголь
Хоча час від часу склянка чи дві — це не найгірше, деякі люди роблять усе можливе, щоб уникати алкоголю, коли думають про своє психічне здоров’я. Хоча вживання алкоголю зазвичай асоціюється з громадськими подіями, він є депресантом і може призвести до негативного настрою або жахливого "занепокоєння". Це стосується періоду, коли ваше тіло оговтується від похмілля, а рівень гормону стресу, кортизолу, підвищений.
4. Ультраоброблені продукти
Вживання цих продуктів може викликати сплески тривоги. Ультраоброблена їжа може змінити бактерії в кишечнику. При взаємодії з нашою імунною системою це призводить до хронічного запалення. Воно може спричинити здуття живота та навіть сприяти депресії. Навіть нібито здорові варіанти замороженої їжі можуть призвести до ознак депресії, бо сприяють запаленню в кишечнику, де виробляється найбільше серотоніну (нейромедіатора щастя). Коли знижується серотонін, погіршується психічне здоров’я. Після споживання "здорової" замороженої їжі може здаватися, що ви отримали більше енергії в короткостроковій перспективі, але потім можна відчути крах і поєднання легкої депресії та тривоги.
5. Цукерки (і солодкі продукти загалом)
Цукерки дуже солодкі, а цукор посилює запалення в організмі, що пов’язано з депресією. Дослідження 2015 року, опубліковане в American Journal of Clinical Nutrition, показало, що солодкі та крохмалисті продукти можуть сприяти депресії. З огляду на це, споживання натурального цукру — подібного до того, що міститься у фруктах — значно відрізняється від споживання цукерок. Фактично, одне дослідження показало, що люди, які перекушують фруктами, насправді рідше повідомляють про симптоми депресії. Отже, хоча цукерки та інші джерела рафінованих вуглеводів можуть бути шкідливими для психічного здоров’я, не всі джерела цукру є такими.
Редактор: Людмила Осадчук
2-10-2024, 13:19