русский корабльнахуй
 
Останні новини  31 серпня 2024 13:03 

Як в Чернівцях працює Центр підтримки ветеранів "Місце сили"

підтримай автора: оригінал
4
-
0
У Чернівцях працює Центр підтримки ветеранів та їх сімей. Це простір для ветеранів/-ок, членів їх сімей, членів сімей загиблих, безвісти зниклих Захисників та Захисниць України, тих, хто перебуває у полоні.
Загалом Служба соціально-психологічної підтримки Захисників АТО/ООС працює у Чернівцях з 2018 року. Але тепер для допомоги захисникам та їх сімʼям створили окремий простір.
Зараз тут працюють троє людей - керівник, фахівець з соціальної роботи, що має юридичну освіту, і психолог.
Тут доступні такі послуги:
  • Соціальна підтримка;
  • Психологічна допомога;
  • Юридичний супровід.
  • Якщо буде потрібно збільшити простір, будуть звертатися по допомогу до міськради (оскільки це комунальний заклад) та міжнародних партнерів. Про це розповіла Любов Бажан, директорка Центру підтримки ветеранів та їх сімей "Місце сили".
    Простір для військових розташований в центрі міста, що є зручним для всіх, хто потребує підтримки та допомоги.
    Зовні це місце зовсім не примітне – будівля виглядає як звичайний будинок.
    Проте, всередині все облаштовано спеціально для ветеранів. Тут створені комфортні умови, які допомагають швидше реабілітуватись та соціалізуватись.
    Головна місія простору - захищати права військових та допомагати тим, хто захищає Україну від ворога.
    Ідея створення хабу виникла саме у військових. Ініціативу зі створення ветеранського хабу впроваджували ГО «Гідність Буковини» з Чернівецькою міською радою, Чернівецьким міським центром соціальних служб та за сприяння Програми розвитку (UNDP) в Україні за фінансової підтримки Європейського Союзу.
    В Центрі підтримки ветеранів «Місце сили» проводять різні заходи, які допомагають ветеранам адаптуватись до цивільного життя. У серпні відбувся проєкт фізичного та психологічного відновлення для ветеранів та діючих військових через мандри у горах, на воді та в печерах.
    Є можливості і для їх родин – це групи підтримки, тренінги, семінари, заняття з елементами арт-терапії та медитації, до яких залучаються соціальні партнери.
    На тренінгах навчають, як реалізувати бізнес-ідеї від створення бізнес-плану, отримання грантових коштів, ведення фінансової звітності до масштабування бізнесу.
    Важливою частиною тренінгів є творче дозвілля.
    Фахівці провели 26 заходів, а 200 ветеранів, дружин та матерів загиблих/зниклих безвісти Захисників та Захисниць, дітей Героїв, які боронили та захищають нашу державу вже скористались простором.
    Також понад 30 людей отримали консультації психолога, юриста та кейс-менеджера.
    У найближчому майбутньому в центрі планують розширити послуги ветеранам, ветеранкам та їх родинам.
    Окрім соціально-психологічної підтримки планують надавати профорієнтаційні послуги, оскільки більшість ветеранів не планують повертатися на попередні робочі місця через втрату навичок, зміну професійних інтересів тощо.
    Ветеранам допомагатимуть визначити свої сильні сторони та новий напрямок розвитку кар’єри, зрозуміти, як трансформувати військові навички у професійні, як створити якісне резюме та подолати страх перед співбесідою, як започаткувати власну справу тощо.
    Нам розказали, що в Центрі є потреба у дитячому просторі, де діти можуть проводити час, поки батьки беруть участь у активностях.
    За три місяці роботи туди вже звернулося 16 ветеранів, військовослужбовців, які проходять реабілітацію чи звільнилися у запас.
    Здебільшого до Центру приходять дружини чи матері захисників, оскільки чоловіки не завжди усвідомлюють потребу у фаховій психологічній підтримці та не готові самостійно прийти до фахівця.
    Зазвичай спочатку починають роботу з дружиною, матір’ю чи дітьми, а вже згодом ненав’язливо долучають до роботи ветерана.
    Локація:
  • Місто Чернівці, вулиця Пауля Целана, 11а.
  • Телефон - 066-839-18-00
  • Графік роботи:
  • пн.-чт. з 8.30 до 17.30;
  • пт. 8.30 до 17.00;
  • обідня перерва з 12.30 до 13.30.
  • Ми створили цей матеріал як учасник мережі "Вікно Відновлення". Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.