русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  11 серпня 2024 09:10 

Хворих на COVID більшає: лікар розповів про ситуацію із захворюваністю у Чернівцях

підтримай автора: оригінал
10
6.6k
0
У липні в Україні зареєстровано три випадки FLiRT – нового субваріанта коронавірусу Omicron. У Чернівецькій області про новий підвид коронавірусу не повідомляють, але лікарі констатують, що захворюваність на COVID зросла.
Лікарі кажуть, що для липня така кількість хворих зовсім не характерна, йдеться у публікації "МБ".
"Наприкінці липня ми почали спостерігати зростання кількості хворих на коронавірус. До цього був один випадок на тиждень, а кілька тижнів тому щодня фіксуємо випадки COVID. Маємо щонайменше по 15 випадків на тиждень. Минулого року на цей період такої кількості хворих не було. Зараз маємо такий рівень захворюваності, як восени. Важко сказати, з чим це пов’язано, але коронавірус легко передається. Можливо, тому що зараз сезон відпусток, люди їздять на відпочинок. Про заходи безпеки усі забули. А достатньо комусь одному захворіти – і вже всі навколо ризикують підчепити вірус, – каже завідувач першого терапевтичного відділення Чернівецької поліклініки № 2 Віктор Бабій.
За словами Віктора Бабія, перебіг хвороби неважкий. Але хворіють і ті, хто вже хворів, і щеплені. Серед хворих – люди різного віку.
"З десяти хворих із симптомами вірусної інфекції коронавірус виявляємо у трьох-чотирьох. Симптоми – як у ГРВІ: нежить, біль у горлі, сухий кашель, але приєдналися порушення кишково-шлункового тракту", – каже Віктор Бабій.
Лікарі не прогнозують великої кількості недужих, але зазначають, що готові до збільшення.
"Експрес-тестами ми забезпечені. За 10-15 хвилин вдається з’ясувати, чи хворіє людина на коронавірус. Є у достатній кількості вакцина Pfizer.
Дуже багато людей має потрібну кількість щеплень. Можливо, саме тому перебіг хвороби наразі легший. Треба було зробити два обов’язкові щеплення: третє — бустерне, четверте — для груп ризику. І чимало людей дотрималися цього. Хоча є випадки, що люди просять щепитися і вп’яте, але цього в протоколі не прописано. Якщо людина хоче зробити щеплення, їй варто звернутися до сімейного лікаря", – каже лікар.
Редактор: Людмила Осадчук
11-08-2024, 09:10