русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  26 травня 2024 19:36 

Хворі значно помолодшали: лікар із Чернівців розповів про ситуацію з онкозахворюваністю

підтримай автора: оригінал
15
2.7k
1
Онкологічні захворювання значно помолодшали. Проблемою також є занедбані форми раку.
Про це molbuk.ua розповів лікар-онколог Чернівецького онкологічного диспансеру Олег Чорний.
"Приблизно 15-20 років тому середній вік онкологічного пацієнта становив 65-70 років, молоді траплялися лише інколи. Але зараз можемо говорити про те, що онкологічні захворювання "помолодшали". І дедалі частіше лікуємо онкозахворювання у 30-річних пацієнтів. На жаль, це сумна статистика", - каже Олег Чорний.
Лікарі констатують, що ситуація з онкозахворюваністю завжди була непросто. Але останніми роками кількість людей з онкохворобами зростає і, зокрема, серед молодого населення. Серед факторів, які вплинули на це, – війна.
"У 2022 році до Чернівецької області переїхало дуже багато людей. Тому маємо більше тих, хто став на облік з виявленими формами, але є чимало людей, які приходять до лікарів уже із задавненими станами. Було багато розмов про те, що частіше хворіють мешканці колишніх Сокирянського та Хотинського районів, де кроплять сади. Ми збирали статистику щодо цього і виявили там середньостатистичну кількість хворих, яка не пов’язана з кропленням садів", – провадить Олег Чорний.
Лікар показує, з якими задавненими стадіями онкології їм доводиться стикатися. І це подекуди шокує, бо неможливо не помітити проблеми, якщо на пів обличчя рана або на пів ноги набряк.
"Є види раку, які досить важко діагностувати на ранніх стадіях. Але є, наприклад, рак шкіри, рак молочної залози, рак прямої кишки, які мають візуальні форми обстеження. Тож коли люди приходять із задавненими стадіями, то це або лікарі недопрацювали, або є питання до родичів і самих пацієнтів", – вважає Олег Чорний.
Лікар запевняє, що зараз медики докладають багато зусиль, щоб пацієнти отримували сучасне правильне лікування. І воно суттєво краще, ніж навіть п’ять років тому.
"Дуже відрізняється надання медичної допомоги, навіть як порівняти з останніми роками. На цей час наші пацієнти отримують сучасну хімієтерапію безкоштовно. Забезпечення значно краще, ніж п’ять років тому. Маємо нове обладнання, сучасні операційні. Лікуємо за міжнародними протоколами", – пояснює Олег Чорний.
Але основний фактор вдалого лікування – вчасні обстеження, адже на першій-другій стадії онкозахворювання виліковне на 85-90 %.
"У жінок найчастіше виявляють рак молочної залози та онкозахворювання, пов’язані з гінекологією. Чоловіки часто хворіють на рак легень, рак товстого кишківника. Раз на рік потрібно профілактично обстежуватися, і це може вберегти від хвороби.Обстеження безкоштовні, бо за них платить НСЗУ, тому не варто цим нехтувати", – порадив Олег Чорний.
Редактор: Людмила Осадчук
26-05-2024, 19:36