русский корабльнахуй
 
Цікаво  23 червня 2024 08:05 

Сьогодні відзначають Трійцю або Зелену Неділю: традиції свята

підтримай автора: оригінал
17
1.5k
0
Ілюстративне фото
Трійця — одне з 12 найважливіших церковних свят.
Трійця 2024 року в Україні: дата
Трійця або Зелена неділя - особливе свято, святкування його прив'язане до Великодня. Саме тому дата його щороку змінюється. Трійця припадає на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння.
Великдень 2024 року християни східного обряду святкують 5 травня, відповідно Трійця припадає на 23 червня. Християни західного обряду 2024 року святкують Великдень досить рано - 31 березня, а тому і Трійця у них рання - 19 травня.
Традиційно, Трійцю святкують цілий тиждень, починаючи від неділі, пише Медіа агентство АСС з посиланням на ТСН.
Трійця: історія, що робити на Зелені свята
В храмах на Трійцю проводять святкові богослужіння і великі вечірні служби. Основні символи свята у християн східного обряду — зелені гілочки берези та інших дерев. Ними традиційно прикрашають будинки і церкви. Згідно з народними повір'ями, ці гілочки допомагають закликати добробут та щастя в дім.
Православні священники на літургії одягають святкові шати зеленого кольору, а католицькі — білого.
Після служби люди йдуть у гості чи збираються у себе вдома, пригощають друзів та родину великим святковим короваєм, накривають пишний стіл.
Чому Трійцю називають Зеленими святами
В народі цей день традиційно називають Зеленими святами. Назва походить ще від дохристиянських часів. Тоді наші пращури святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду. А що краще може символізувати життя, ніж зелене листя?
Цього року зі святами літнього циклу складається особлива ситуація.
Трійця випадає на 23 червня, а свято Івана Купала – на 24 червня, тоді, коли ще тривають Зелені свята. Тобто ніч на Івана Купала припадає з вечора неділі 23 червня.
У церковному календарі 24 червня 2024 року вшановують Святого Духа та Різдво пророка Іоана Хрестителя (Предтечі). Дати справді зійшлись.
Така ситуація склалася через пізній Великдень і цілком могла повторюватися раніше, до календарної реформи 1918 року (тоді в УНР впровадили Григоріанський календар), кажуть етнологи.