русский корабльнахуй
 
Цікаво  13 червня 2024 11:36 

Сьогодні відзначають Вознесіння: про значення свята, заборони та традиції

підтримай автора: оригінал
19
894
0
Ілюстративне фото
13 червня відзначають одне із найбільших та найважливіших церковних свят - Вознесіння Господнє.
Свято є завершальним етапом Великоднього циклу та входить до дванадцяти найбільших свят у релігійному календарі.
Цей день має глибоке значення для вірян, пише Медіа агентство АСС з посиланням на Еспресо.
Коли відзначать Вознесіння Господнє у 2024 році
Після переходу УПЦ на новоюліанський календар змінилися дати багатьох свят. Проте, на дату відзначення Вознесіння це ніяк не вплинуло.
Відзначення Вознесіння безпосередньо пов’язане зі святом Воскресіння Ісуса Христа, адже святкується завжди на сороковий день після Великодня.
Тобто, у 2024 році Вознесіння Господнє православні українці святкують 13 червня, оскільки Великдень припав на 5 травня. Католики Вознесіння відзначили 9 травня, оскільки Великдень за західним обрядом святкували 31 березня.
Традиції Вознесіння
Вознесіння Господнє є великим святом у християнському календарі. У цей день в церквах проводяться урочисті богослужіння, під час яких читаються відповідні біблійні тексти і звершуються спеціальні молитви.
У деяких країнах існують також народні традиції, пов'язані з цим святом. Наприклад, в Україні прийнято пекти спеціальне обрядове печиво, яке називається «драбинки», що символізували сходи, якими Ісус вознісся на небо.
Найбільш завзяті християни здійснюють паломництво на гору в Єрусалимі, де за віруваннями, Ісус вознісся на небеса.
Крім того, як і в Трійцю, в Україні прийнято прикрашати домівку зеленими травами на Вознесіння.
Що не варто робити на свято Вознесіння
У день Вознесіння Господнього є кілька речей, яких не варто робити, щоб зберегти шанобливе ставлення до свята та уникнути порушення традицій:
- Важка фізична праця. Подібно до інших великих церковних свят, на Вознесіння не рекомендується займатися важкою фізичною працею, включно з сільськогосподарськими заняттями, будівельними проєктами та іншими видами діяльності.
- У цей день не рекомендують шити, в'язати або займатися іншими видами рукоділля.
- Велике прибирання, прання білизни та інші побутові справи варто відкласти на інший день. Це час для відпочинку та молитви.
- На Вознесіння слід уникати сварок, конфліктів та будь-яких негативних емоцій. Це свято має бути часом миру та гармонії.
Галасливі заходи та гучні святкування також не відповідають духовному настрою цього свята. Цього дня також не радять вінчатись або одружуватись.