Завтра, у неділю, відзначатиметься Трійця, свято, яке, як і всі інші, має свої традиції та забобони. Не менш важливою частиною Трійці є кулінарія — обов'язкові та ритуальні страви.
Про те, що має бути на святковому столі до Трійці, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Що має бути на столі на Трійцю
До Трійці розпочинають підготовку приблизно за тиждень — збираючи квіти, рослини й трави, прикрашаючи ними оселю та двір.
Зелень — чебрець, щавель, кріп, петрушка — також ставала одним з інгредієнтів до різноманітних страв, які готувати до свята. Така увага до рослинного світу була зумовлена язичницьким корінням святкувань — а саме вшануванням природи.
Важливу роль відігравали й вірування пращурів — вірили, що прокидається нечиста сила, яку задобрювали їжею — коржиками, паляницями та іншими хлібними виробами, щоб вберегти себе і врожай.
До того ж деякі продукти, наприклад, яйця, використовувалися для створення страв з сакральним значенням — писанок і крашанок, які відносили днем раніше на кладовища.
Проте й на Трійцю яйця використовували — щоправда, в інших стравах. Серед обов'язкових продуктів на Трійцю також був домашній сир.
Частково вибір святкових страв був зумовлений народними традиціями — гуляннями та іграми, для яких готували різноманітні солодощі та нескладну випічку. А також відсутністю посту — тому в стравах використовували м'ясо та рибу.
Суп
Суп — перша страва з великою кількістю овочів, яку готували ледь не кожного дня, змінюючи інгредієнти відповідно до обставин. Так, наприклад, однією з головних страв на Великдень був відомий всім різновид страви — борщ.
А на Трійцю можна приготувати суп зі щавлем, прикрасивши страву петрушкою та кропом.
Страви з риби та м'яса
На період Трійці посту немає, тож можна готувати улюблені страви з риби та м'яса.
До того ж можна додати духмяні трави, наприклад, чебрець та кмин, які, за віруваннями, проженуть злу силу — і нададуть страві чудового смаку й аромату.
Пиріжки
Це був не лише смачний перекус з різноманітними начинками, а й страва для народних гулянь — адже взяти з собою пиріжки просто, а з'їсти — досить швидко.
Готувати їх можна відповідно до свого смаку — з сиром, з зеленню та яйцем, або з вишнею.
Вареники
Вареники, як і суп — одна з найбільш поширених страв української кухні, яку на Трійцю готували з сиром, полуницею, вишнею чи навіть грушею.
Перед подачею їх можна полити медом чи варенням, присипати цукром чи прикрасити свіжими ягодами.
Салат
Салат — легка страва з овочів та зелені — якнайкраще допомагає дотримуватися традицій вшанування природи на Трійцю.
Крім цього, це корисний і легкий обід чи вечеря, до якого можна додати відварене філе чи сир.
Редактор: Ангеліна Петльована
23-06-2024, 01:45