русский корабльнахуй
 
Новини України  23 червня 2024 07:15 

Трійця: що не можна робити на Зелені свята

підтримай автора: оригінал
15
16.9k
0
Цього року 23 червня християни східного обряду відзначають свято Трійці. Це свято вважається одним з найважливіших релігійних свят на рівні з Різдвом та Великоднем. Воно присвячене Пресвятій Трійці: Богу Отцю, Богу Сину та Святому Духу.
Заборони свята
З давніх часів в цей день діють певні заборони, яких дотримувалися ще наші пращури.
Раніше в цей день намагалися не працювати на городі та не рубати дрова. Вважалося, що в орача може загинути скотина, а у всього села загинуть посіви. Суть цієї заборони на роботу у свято не в тому, що робота гріховна, в тому, щоб люди зосередилися на духовному.
На Трійцю заборонено ходити на цвинтар. Покійних родичів заведено поминати у Батьківську суботу, яка передує святу. В цей день заведено ходити до церкви.
На Трійцю не можна купатися. За народним повір’ям вважалося, що той, хто піде у водойму в цей день, обов'язково потоне. Заборона зберігалася на весь Троїцький тиждень, митися в лазні можна було тільки на четвертий день після свята.
Також на свято не можна вінчатися, оскільки шлюб, укладений на свято, не буде щасливим. В цей день також заборонено пліткувати, заздрити та відмовляти в допомозі нужденним.
Прикмети свята
Якщо на Трійцю прилетіли стрижі – справжнє тепло попереду
Почала кукувати зозуля — настав час сіяти льон.
Якщо стоїть тепла погода – добре вродять огірки.
Якщо на Трійцю йде дощ – чекайте хорошого врожаю, теплу погоду без заморозків і багато грибів.
Холодний день – буде дощове та холодне літо.
Чому Трійцю називають Зеленими святами
В народі цей день традиційно називають Зеленими святами. Назва походить ще від дохристиянських часів. Тоді наші пращури святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду. А що краще може символізувати життя, ніж зелене листя?
Напередодні Зелених свят, в суботу, ще до сходу сонця, молоді дівчата йшли до лісу і в поле, рвали запашне зілля. Ввечері вже хлопці рубали з липи, берези, дуба, клена гілля, щоб ними замаїти господарство. Зіллям же прикрашали віконниці та ікони в будинку. Не заквітчати оселю вважалося тяжким гріхом.
Якщо листя залишалося зеленим і свіжим до наступного ранку, вважалося, що цього року хвороба та біди оминуть оселю. Неділю Трійці називали П'ятидесятницею, тому що це був саме 50-й день після воскресіння Христа.
Редактор: Євгеній Пірожков
23-06-2024, 07:15