русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  18 червня 2024 14:53 

"Талановитий вчений": помер чернівчанин, доцент ЧНУ Роман Бесага

підтримай автора: оригінал
6
3.1k
0
У Чернівцях помер викладач ЧНУ ім. Ю. Федьковича, доцент, кандидат фізико-математичних наук Роман Бесага.
Про це повідомляється на сайті університету.
"Закінчився життєвий шлях нашого товариша, талановитого вченого, організатора наукової та освітньої діяльності, кандидата фізико-математичних наук, доцента і просто доброї, та чуйної людини Бесаги Романа Миколайовича. Його життєвий шлях не можна назвати простим. Життєвий досвід він набував у різних сферах людської діяльності. Романа Миколайович закінчив Чернівецький університет у 1985 році та був направлений на роботу до науково-дослідної лабораторії №6 наукової частини університету, де був учасником розробки унікального оптико-електронного обладнання, яке не має аналогів у світі. Роман був призваний до лав армії, де протягом двох років виконував непрості обов'язки командира підрозділу", - повідомили в ЧНУ.
Після служби викладач повернувся на роботу до рідного університету до науково-дослідної лабораторії №5. Він активно досліджував галузь хвилеводної та сингулярної оптики, публікуючись у світових виданнях найвищого рівня.
"Роман Миколайович неодноразово виступав на міжнародних конференціях як в Україні, так і за кордоном нашої Батьківщини. З 2003 року Роман Миколайович був беззмінним Головою оргкомітету міжнародної конференції "Кореляційна оптика (Coorelation Optics)", яка раз на два роки проводиться на базі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича під егідою таких поважних організацій як Всесвітня спілка інженерів оптиків (SPIE), Американське оптичне товариство (OPTICA) Європейське оптичне товариство (EOS), Міжнародна комісія з оптики (ICO) та інші. Участь в роботі конференції брали провідні науковці з більш ніж 40 країн світу і можна констатувати, що конференція завжди була значущою подією в науковому світі", - йдеться в повідомленні.
В 1996 році Роман Миколайович захистив кандидатську дисертацію.
"Перейшов на викладацьку роботу, де повністю розкрився його талант викладача та організатора. Окрім повсякденної педагогічної діяльності Роман Миколайович брав активну участь у розробці та постановці нових навчальних курсів, у відкритті нових спеціальностей на інженерно-технічному факультеті. Тривалий час він успішно поєднував роботу викладача та заступника декана факультету. Після створення Інституту фізико-технічних та комп'ютерних наук Роман Миколайович очолив відділ Комп'ютерних технологій та доклав багато зусиль для організації його роботи та інституту загалом. Студенти та співробітники інституту зі скорботою прощаються з наставником та товаришем. Пам'ять про нього назавжди залишиться у наших серцях", - повідомили в пресслужбі.
Редактор: Євгеній Пірожков
18-06-2024, 14:53