русский корабльнахуй
 
Чернівці  11 червня 2024 14:42 

Чи можливий у Чернівцях та області колапс на підприємствах через мобілізацію працівників

підтримай автора: оригінал
16
1k
0
Фото: МА АСС, ілюстративне
Детальніше про ситуацію з мобілізацією працівників приватних та комунальних підприємств Буковини - читайте у публікації Медіа агентства АСС.
Наприкінці травня заступник міського голови Чернівців Василь Зазуляк поскаржився у фейсбук на критичну нестачу працівників комунальних підприємств. За словами посадовця, така ситуація склалась через війну в країні, адже військо потребує «мобілізаційного ресурсу» й попри те, що співробітники комунальних підприємств можуть бути заброньованими, часто на тих, хто вже має «бронь», приходять мобілізаційні розпорядження.
Загалом місту не вистачає понад 800 працівників, міська влада рук не опускає, але і замовчувати проблему не хочуть, повідомляв Василь Зазуляк у дописі, адже «містяни мають чітко розуміти, що може статися так, що будуть затримки з ремонтами та у наданні послуг, і затримки ці будуть з обʼєктивних причин».
Згодом про те, що ситуація на комунальних підприємствах міста критична, заявив на пресконференції міський голова Чернівців Роман Клічук.
«На сьогодні ще є достатньо пропозицій робочих рук в області»: що кажуть в Чернівецькій ОВА про ситуацію
Журналісти Медіа агентства АСС спілкувались на тему мобілізації працівників підприємств із першою заступницею начальника Чернівецької обласної військової адміністрації Альоною Атаманюк.
Посадовиця розповіла, що з початком повномасштабної війни підприємствам Буковини надали можливість отримати статус критично важливих із правом бронювання працівників, програма продовжує працювати. Критичної ситуації загалом в області в Чернівецькій ОВА не спостерігають, запевнила Альона Атаманюк:
«Ну насправді ми бачимо загальну ситуацію. Можливість бронювання співробітників є, тим більш для комунальних підприємств розроблені більш пільгового формату умови, тому що прекрасно зрозуміло: комунальні підприємства повинні продовжувати роботу.
На сьогоднішній момент більшість підприємств, які хотіли подати своїх співробітників на бронювання, до цього процесу долучаються, якщо вони відповідають визначеним вимогам (...).
Звертаю увагу зразу на дві складових частини (щодо мобілізації працівників підприємств - ред.) Перша – підприємство може подати себе на визначення критично важливим для функціонування економіки області, відповідно тоді буде можливість забронювати 50% співробітників. Друга складова: якщо серед працівників є мобілізовані або є патріоти, які виявили бажання самостійно доєднатись до ЗС України - тут центр зайнятості готовий допомогти в пошуку спеціалістів.
Також напряму відбувається робота, комунікація з закладами освіти, фактично під ті професії, де бракувало спеціалістів, навчальні заклади адаптовують свою програму, щоб випускати потрібних спеціалістів. На сьогодні є важливим і прийом ВПО, людей, які надалі зможуть долучитись до роботи на підприємствах області. Станом на зараз ще є достатньо пропозицій робочих рук в області. Далі в процесі будемо аналізувати ситуацію».