русский корабльнахуй
 
Чернівці  30 грудня 2024 17:38 

Кутя по-буковинськи: про головну страву новорічних свят та її рецепт

підтримай автора: оригінал
6
759
0
Ілюстративне фото
Традиційно кутя є головною стравою Різдва та Щедрого вечора. Протягом років рецепти куті видозмінилися та доповнилися сучасними інгредієнтами.
Микола Шкрібляк - етнограф, директор Буковинського центру культури і мистецтв, розповів журналістам МА АСС про традиції приготування куті та значення цієї страви.
«Кутя – це уособлення та поєднання трьох світів: нав, яв і прав. Тобто підземного, реального (явного) і верхнього світів. Вода – це підземний світ, це те, що зв’язує своїми джерелами наших предків з багатотисячолітньої історії. Куті без води не буде. Явний світ – це хліб чи пшениця. А прав - це те, що відображає світ небесний. Це «небесна мушка», а так у народі називали бджілку», - пояснює Микола Шкрібляк.
Отже, основа будь-якої куті – це вода, пшениця та мед. Все решта - доповнення, які є регіональними особливостями або ж вподобаннями людей. Багато хто не уявляє куті без маку. За словами етнографа, мак – це сильний оберіг. Зокрема, у нашій етнокультурні є чимало прикладів, коли освячений мак має цілющу силу, відганяє злих духів, нечисту силу.
Кутя на Буковині
Традиційна буковинська кутя складається з пшениці, меду, маку, горіхів, родзинок. Останні, як і цукати й сухофрукти, почали додавати вже пізніше, під впливом міської культури.
«Буковинська кутя має ще одну особливість. У багатьох буковинських селах додають халву. Це такий елемент, який найчастіше зустрічається саме на Буковині», - розповідає Микола Шкрібляк.

Схоже


24 грудня 2024 14:39 
Новини України Чому для різдвяного столу готують кутю: страва має символічне значення

05 січня 2025 00:15 
новини Кутя на Другий Святвечір: рецепт обрядової страви, яку готували наші предки

18 грудня 2024 01:00 
Смачні рецепти Три найкращі рецепти куті: як правильно готувати

11 листопада 2024 01:00 
Здоров'я Швидко та корисно: рецепт смачних котлет без м'яса

24 грудня 2024 01:30 
новини Традиційна українська кутя за рецептом Клопотенка: інгредієнти і як готувати