Традиційна українська кутя - це символічна страва, що готується з пшениці, маку, меду та горіхів, відображаючи основні елементи української культури та святкових традицій. А рецепт від Клопотенка допомагає досягнути ідеального балансу смаку інгредієнтів.
Про те, як приготувати традиційну українську кутю, розповідає Євген Клопотенко.
Що потрібно для куті за рецептом Клопотенка
Для того, щоб приготувати кутю за рецептом Клопотенка, знадобляться такі продукти:
вода - 1,7 л
узвар - 200-250 мл
пшениця - 200 г
олія - 1 ст. л.
сіль - дрібка
родзинки - 100 г
мак - 50 г
волоські горіхи - 50 г
мед - 3-4 ст. л.
Як готувати традиційну кутю за рецептом Клопотенка
Для того, щоб приготувати кутю за традиційним рецептом, пшеницю потрібно промити та відварити, заливши 1,5 л води.
Раніше пшеницю замочували на 8 годин або на ніч - вважалося, що тоді каша буде більш м'якою та однорідною. Насправді замочувати пшеницю не обов'язково, але тоді зернятка варяться довше.
Варити пшениця потрібно протягом 1,5-2 годин, додавши олію та сіль до смаку. Після цього з готовою кашею потрібно злити воду.
Тим часом мак потрібно проварити окремо, у 200 мл води. На це потрібно близько 10 хвилин. Потім злийте з маку рідину та перетріть зернятка. Також можна використати блендер. Зрозуміти, що мак достатньо перетертий, можна за утворенням рідини.
Родзинки потрібно замочити в гарячій воді для розм'якшення. Волоські горіхи подрібніть - для цього краще використовувати качалку, щоб не перебити горіхи в борошно.
Перетертий мак додайте до пшеничної каші. Також всипте волоські горіхи та родзинки, попередньо зливши з них воду.
Щоб кутя була солодкою, додайте мед до смаку. Крім цього, можна влити декілька ополоників узвару - його можна приготувати з готової суміші чи домашніх засушених фруктів. Ретельно перемішайте обрядову кашу - і кутя готова.
Редактор: Ангеліна Петльована
24-12-2024, 01:30