русский корабльнахуй
 
новини  04 грудня 2024 01:00 

Жовток чи білок: який компонент яйця корисніший для здоров’я

підтримай автора: оригінал
6
552
0
Один великий жовток містить 185 міліграмів холестерину, тоді як білок яйця не має цього компонента взагалі. Саме тому бодібілдери так часто обирають тільки білок, щоб поповнити раціон білками без додавання жирів і холестерину. Білок яйця — це 3 грами білка при всього 17 калоріях, що робить його ідеальним вибором для тих, хто стежить за калоріями.
Про це пише New Voice.
Проте, незважаючи на свою репутацію, яєчний жовток не варто виключати з меню. У ньому міститься майже 3 грами білка і 55 калорій, а також мінімальна кількість насичених жирів — усього 1,5 грама. Жовток не тільки не поступається білку за вмістом білка, а й містить додаткові корисні речовини, яких немає в білку.
Порівняння поживних речовин у яєчному жовтку та білку
Жовток і білок яйця — це пара поживних речовин, які можуть змусити задуматися, перш ніж зважитися розділити їх на частини. Жовток містить майже вдвічі більше кальцію, ніж білок, хоча цієї кількості вистачає лише на 2% добової потреби. Жовток також значно випереджає білок за вмістом заліза, з різницею в 15 разів. До того ж жовтки — це джерело вітамінів групи B, таких як B5 і B12, тоді як у білку цих вітамінів дуже мало. Холін, необхідний для підтримання пам’яті та настрою, становить 25% добової норми в одному жовтку, тоді як білок яйця цим компонентом практично не володіє.
З іншого боку, білок яйця — це чудове джерело рибофлавіну, який допомагає організму засвоювати енергію з їжі та підтримувати здоров’я клітин. У білку також міститься майже втричі більше калію, ніж у жовтку. Обидва компоненти — і жовток, і білок — забезпечують організм усіма дев’ятьма незамінними амінокислотами. Білок містить дещо більше амінокислот, таких як аланін, аспарагінова кислота і глутамінова кислота.
Яйця та холестерин: чи варто побоюватися
І хоча жовток відомий високим вмістом холестерину, варто пам’ятати, що Американська кардіологічна асоціація розрізняє холестерин з їжі та холестерин у крові. Зовсім не обов’язково, що холестерин, який надходить з їжею, безпосередньо впливає на рівень холестерину в організмі. У 2024 році було проведено дослідження, в якому одна група учасників вживала 12 яєць на тиждень, а інша — менш ніж два. Після чотирьох місяців дослідження не було виявлено суттєвих відмінностей у рівнях холестерину між групами.
Це не означає, що якщо у вас високий рівень холестерину, можна вільно їсти яйця в необмежених кількостях. Важливо враховувати не тільки кількість холестерину, а й загальний склад вашого раціону, зокрема насичені жири. Замість того щоб відкидати яєчні жовтки, можна насолоджуватися ними в поєднанні з іншими корисними продуктами, такими як свіжі фрукти та цілозерновий хліб, а не з жирними та калорійними добавками на кшталт сосисок чи соусів.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Редактор: Анастасія Апетрі
4-12-2024, 01:00

Схоже


03 грудня 2024 07:15 
Здоров'я Де більше білка в жовтку чи в білку: вчені розкрили "секретну" користь курячого яйця

08 грудня 2024 17:58 
Здоров'я Скільки часу смажити яєчню: експертка розповіла про швидкий спосіб приготування

16 грудня 2024 01:30 
новини Як зберегти яйця свіжими на багато місяців: поради експертів

27 грудня 2024 20:39 
Здоров'я Їжа, яку потрібно їсти більше, щоб зміцнити здоров'я мозку

17 вересня 2024 23:40 
Здоров'я Як дізнатися, що яйце зіпсувалося: 5 простих ознак