Якщо хочете по-справжньому відчути користь від буряка, не витрачайте гроші на добавки або спеціальні соки — просто їжте свіжий буряк.
Про це нагадує Сідні Макквін, доктор фармакології та клінічний професор фармацевтичної школи Університету Міссурі-Канзас-Сіті, експерт з дієтичних добавок, пише NV.
Буряк — це не просто червоний коренеплід, а справжній суперфуд. Вони допомагають боротися з вільними радикалами, нейтралізуючи їхній шкідливий вплив. Вільні радикали виникають в організмі природним чином і під впливом чинників довкілля, як-от сигаретний дим і забруднення. Згодом їхній негативний вплив на клітини призводить до старіння і ризику розвитку хронічних захворювань, таких як рак і серцево-судинні хвороби. Антиоксиданти, що містяться в яскраво забарвлених продуктах, таких як буряк, блокують цей процес, що робить буряк одним із найсильніших природних антиоксидантів.
Профілактика раку
Пурпурний колір буряка зумовлений пігментом беталаїном, який має антиоксидантні та протизапальні властивості. Дослідження показали, що буряк чинить певну протиракову дію в лабораторних умовах. Хоча до клінічних випробувань на людях ще далеко, включення буряка в раціон може бути корисним кроком для профілактики.
Здоров’я серця та метаболізму
Буряк багатий на нітрати, які, перетворюючись в організмі на оксид азоту, допомагають розслабити судини, покращуючи кровотік і знижуючи тиск. Деякі дослідження показують, що буряковий сік може знизити частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск, особливо в молодих людей.
Фізична витривалість
Завдяки здатності покращувати кровообіг, буряк заслужив увагу в спортивній науці. Експерименти показують, що регулярне вживання бурякового соку може злегка підвищити витривалість, що особливо корисно для елітних спортсменів, які прагнуть поліпшити результати.
Когнітивні функції
Буряк може позитивно впливати і на роботу мозку. Дослідження виявили, що він допомагає поліпшити пам’ять, хоча прямих доказів поліпшення когнітивних функцій поки недостатньо.
Зрештою, включення свіжого буряка в раціон — найефективніший спосіб отримання всіх його корисних речовин, включно з клітковиною, якої немає в добавках.
Редактор: Катерина Ковальова
4-11-2024, 00:45