русский корабльнахуй
 
Чернівці  12 жовтня 2024 13:49 

Цьогоріч грибами отруїлися 12 буковинців: медики дали поради, як вберегтися

підтримай автора: оригінал
4
630
0
Фото ілюстративне
Отруєння грибами є найбільш важким харчовим отруєнням людини, інформують фахівці Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб
Повідомляється, що з початку 2024 року в Чернівецькій області зареєстровано випадки отруєння дикорослими грибами у 12 людей, з них 6 діти. У жовтня грибами отруїлися вже 9 людей, з них 6 дітей, пише МА АСС.
Причиною отруєнь, як і в попередні роки, було збирання та вживання у переважній більшості умовно їстівних грибів «Маремухи» та «Гливи», недотримання технології приготування страв, повідомляють фахівці.
«Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано:
- жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку», - йдеться у повідомленні Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Як не отруїтися грибами:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними.
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- не куштуйте сирі гриби.
- вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 xв.
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Симптоми отруєння грибами:
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- нудота,
- блювота,
- різкий біль у животі,
- діарея,
- запаморочення,
- підвищення температури тіла,
- зниження пульсу,
- задуха,
- судоми,
- відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги),
- марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої» - загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай)
- прийміть сорбенти.
- категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.