Продукти з вітаміном C повинні обов’язково входити до раціону кожної людини. Він необхідний організму для вироблення колагену та підтримки імунітету. Нижче наведено продукти, які є найкращими джерелами вітаміну C.
Вітамін C не накопичується в організмі, а розчиняється у воді і виводиться назовні за один день, повідомляє Канівський центр первинної допомоги. Але він абсолютно незамінний для нашого здоров’я: зміцнює імунітет, бореться з вільними радикалами, допомагає засвоюватися залізу і бере участь у виробленні антистресових гормонів.
Добова потреба вітаміну C у дорослої людини – 45-70 мг. Вагітним і жінкам, які годують, часто страждають від анемії, потрібно трохи більше – від 70 до 100 мг. Дітям постарше буде потрібно від 40 до 50 мг вітаміну, а немовлятам достатньо 30-35 мг.
ШИПШИНА
Всупереч поширеному стереотипу, лідером за вмістом вітаміну C є зовсім не лимон, а шипшина. Причому в сухих плодах його кількість значно вища, ніж у свіжих: 1200 мг/100 г проти 470 мг. Хочете швидко поповнити запас корисної речовини? Випийте чаю!
СОЛОДКИЙ ЧЕРВОНИЙ ПЕРЕЦЬ
Цей продукт займає другу сходинку вітамінного хіт-параду. Вміст вітаміну C в 100 г перцю – 250 мг, тому зовсім не зайвим буде побалувати себе свіжим салатом, або похрумтіти перчиком як закуски.
ЧОРНА СМОРОДИНА І ОБЛІПИХА
Бронзову медаль у рейтингу продуктів отримують ягоди обліпихи, чорної смородини, в 100 г яких міститься 200 мг вітаміну С. Закривайте на зиму варення, пийте чай і насолоджуйтеся богатирським здоров’ям: застуди обійдуть вас стороною.
ЗЕЛЕНЬ ПЕТРУШКИ
150 мг вітаміну С на 100 г петрушки – теж відмінний показник, тому вона згодиться не тільки для прикраси святкових страв, але і для повноцінного вживання в їжу. До того ж петрушка відмінно піднімає гемоглобін, освіжає подих і нормалізує тиск.
БРЮССЕЛЬСЬКА КАПУСТА
У 100 г брюссельської капусти міститься 120 мг вітаміну C. Якщо ви рідко використовуєте цей продукт – перегляньте своє рішення, адже він не тільки корисний, але і дуже смачний. Брюссельську капусту можна додавати в салати, супи, рагу та інші популярні страви.
Редактор: Євгеній Пірожков
3-10-2024, 11:16