русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  01 вересня 2024 11:34 

Ведуться на халявну допомогу та великі заробітки: на Буковині шахраї і далі видурюють у людей гроші

підтримай автора: оригінал
4
728
0
Ледь не щодня поліція повідомляє про нові випадки шахрайств на Буковині. Люди, довіряючи аферистам, втрачають десятки й сотні тисяч гривень.
Від початку року зареєстровано майже 1750 шахрайств. У 712 випадках особам вже повідомлено про підозру, йдеться в публікації "МБ".
Одна з популярних схем аферистів – просити у жертви завдаток за покупку, а згодом просто зникати з грошима.
6 липня на Буковині шахраї ошукали 45-річного чоловіка, жителя села Великий Кучурів. Буковинець розповів, що переказав 215 тисяч гривень продавцю за позашляховик, однак після переказу зв’язок з ним обірвався.
17 липня із заявою про шахрайство до поліції звернулася 29-річна жителька села Нижні Петрівці. Вона хотіла придбати путівку на відпочинок та ще у червні передала шахраєві 2400 євро. Однак за кордон так і не поїхала.
Не менш поширена схема, коли аферисти зламують акаунти людей та просять у їх знайомих гроші.
16 серпня до поліції звернулася 27-річна жителька Чернівців. Вона розповіла працівникам поліції, що невідомі особи в одному із месенджерів зламали акаунт її знайомої та під приводом позики заволоділи коштами у сумі понад 9000 гривень. Гроші заявниця переказала на невідомі реквізити.
Того ж дня 40-річна жителька Чернівецької громади стала жертвою іншого шахрайства – надання "грошової допомоги". Під час листування у месенджері невідомий пообіцяв їй соціальну допомогу. Він увів її в оману та переконав перерахувати майже 72 тисячі гривень на невідомі рахунки.
Пропозиція про роботу з дуже хорошими умовами – також одна із шахрайських схем. До поліції з заявою про шахрайство звернулася 26-річна жителька Чернівців. Жінка розповіла, що побачила в меседжері оголошення про можливість додаткового заробітку. Під час реєстрації на невідомому сайті, чернівчанка переказала 200 тисяч гривень на банківські картки аферистів.
Оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам ГУ НП в області Тарас МОЧЕРНЮК розповідає, що найбільш поширеними зараз є шахрайства із фішинговими посиланнями (це лінк, розміщений зловмисниками, який використовують для отримання конфіденційної інформації користувачів – ред.).
– Один із нових і найбільш поширених видів – надсилання фішингових посилань. Людям із зламаних акаунтів надсилають посилання і просять проголосувати у якомусь дитячому конкурсі чи підписати петицію. Після цього користувач переходить за посиланням, вводить свої авторизаційні дані, і його акаунт ламають. Далі два варіанти – або пишуть знайомим і просять позичити гроші, або ж розповсюджують це ж посилання, щоб зламати ще більше акаунтів. Ще одна нова схема, коли збирають допомогу для захисників. Шахраї використовують фото військових, які загинули або вже не воюють, і просять для них кошти, – пояснює Тарас Мочернюк.
Попри те, що схема із псеводобанкірами вже стара, люди на неї ведуться.
– Телефонують псевдобанкіри і просять дані карток, щоб убезпечити кошти. Справжні працівники банку ніколи не проситимуть конфіденційну інформацію. Також шахраї можуть розсилати у різних групах інформацію про надання соціальних виплат, грошової допомоги від міжнародних організацій. Люди переходять за посиланням, вводить дані і кошти з їхніх карток зникають, – каже оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам.
Як вберегтися від шахраїв
- Не розголошуйте персональні дані.
- Не надсилайте гроші нікому наперед.
- Не переходьте за посиланнями від невідомих людей.
- Вчасно оновлюйте своє програмне забезпечення.
- Перевіряйте активні сесії у соцмережах. Якщо бачите невідомий вам пристрій – видаляйте.
- Не довіряйте інформації про надання грошової допомоги лише за реєстрацію.
В Україні працює соціальний проєкт від Кіберполіції та волонтерів Брама (BRAMA).
Він спрямований на боротьбу з незаконним контентом, російською дезінформацією та онлайн-шахрайствами, щойно презентував власний веб-сайт. Цей ресурс, розроблений спільно з фахівцями кіберполіції та волонтерами, має за мету підвищити рівень освіченості громадян щодо кіберзагроз у різних сферах життя, особливо в умовах війни, а також розвинути навички цифрової та медіаграмотності.
Долучитись до соціального проєкту Брама можна у Telegram.
Редактор: Аліна Книжник
1-09-2024, 11:34