русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  24 серпня 2024 11:59 

«Вода відійшла на сто метрів»: які наслідки від аномальної спеки сталися на Дністрі

підтримай автора: оригінал
8
25.2k
0
Фото: МБ
На Буковині через аномальну спеку береги Дністра почали заростати зеленню. Такий випадок востаннє був зафіксований два роки тому, коли берег Дністра покрили гірчак та очерет.
За словами начальника відділу екологічно-освітньої роботи у Національному природничому парку "Хотинський" Юрія СТОРОЖЕНКА, наповнення водосховища було менше в декілька разів від норми.
"Найбільш критичною ситуація була з середини квітня до червня. Водосховище містило 68 відсотків води від норми – це пік падіння. А надходження води в Дністер сягало близько 30 відсотків. Згодом трохи ставало краще, пішли рясні дощі. Та у середньому вода впала на три метри", – каже Юрій Стороженко.
На мілкіших ділянках вода відійшла на сто метрів, а подекуди навіть на 150.
За прогнозами фахівців, якщо тенденція збережеться, то до кінця цього року річка наповнитися лише до номінальної ємності.
Болотисті рослини завжди росли на березі Дністра. Та коли вода відійшла, на змілілій території залишилося багато насіння. Сприятливі умови дали всі можливості для росту рослини.
"Розрісся гірчак, він зараз квітує, тому там дуже багато бджіл. Коли вода підніметься, то ситуація повернеться до норми. На мою думку, ситуація не добра, але ще не критична. Звісно, треба враховувати, що наступного року знову може настати аномальна засуха або ГЕС екстрено доведеться скидати воду", – говорить пан Юрій.
Найбільше ситуація вплинула на мешканців водойми, адже зменшення води припало на нерестовий період. Загинуло дуже багато ракоподібних, ікри та молюсків. Можна було спостерігати, як двостулкові намагалися наздогнати воду, залишаючи на березі дивні візерунки. Та вдалося це далеко не всім. Через таку велику кількість молюсків поблизу водосховища стояв сморід.
Тепер треба кілька років, щоб рибні ресурси відновилися до стану, який був перед падінням.
Також була ймовірність, що мешканці сіл, які живуть поруч із водосховищем, могли залишитися без централізованого водопостачання. У деяких селах упав рівень води в криницях, а в когось вона взагалі зникла.
У відпочивальників теж виникли проблеми, оскільки раніше люди мали змогу підійти до води, скупатися, порибалити, а зараз там лише намул й очерет.
Редактор: Ангеліна Петльована
24-08-2024, 11:59