русский корабльнахуй
 
Екологія  13 червня 2024 12:00 

На це страшно дивитися: столичні журналісти показали на відео, як зараз виглядають місця, де раніше протікав Дністер

підтримай автора: оригінал
18
6.8k
3
З середини квітня 2024 року у Дністровській ГЕС збільшили скидні витрати води. Це було необхідно для підтримки стабільної роботи енергосистеми. І це призвело до значного зниження рівня води у водосховищі. “Це екологічна катастрофа”, - кажуть екологи.
Станом на кінець травня наповнення Дністровського водосховища складала трохи більше половини старого рівня водойми. Але там, де річка йде далі від водосховища, вода стрімко впала на 4-7 метрів.
Також зниження рівня води у Дністрі та притоках зумовлене і погодою — мало опадів та підвищена температура повітря. Приплив до Дністровського водосховища становить приблизно 30% від норми.
Через обміління Дністра на поверхні з'явився затоплений міст часів німецької окупації. Переправу побудували німецькі інженери через ліву притоку Дністра річку Ушицю, а дорожнє полотно виклали кам’яною бруківкою. Цей міст часів німецької окупації побудований поблизу села Липи Кам’янець-Подільського району Хмельницької області на початку 1940 років. Раніше побачити його могли лише аквалангісти, тепер же споруду видно неозброєним оком.
Що відбувається на одній з найбільших річок в Україні - Дністрі? Чому відійшла вода і чи повернеться річка у свої звичні береги? Столичні журналісти з "Фактів тижня" зробили відеосюжет про нинішній Дністер. Зустрілися з місцевими мешканцями - селянами і рибалками. І те, що вони показали - без сліз важко дивитися…
Не треба забувати, що водою з Дністра також живиться Одеська область і сусідня країна Молдова. Дністер - головна її водна артерія.
Енергетики запевняють, що більше не робитимуть таких глобальних скидів і розраховують на… сезонні дощі, які повернуть Дністрер у його звичне русло. Та чи це так буде насправді, а головне, коли це станеться - велике питання.
Біля села Анадоли вода відійшла від колишнього берега річки на 200 метрів! Про це кажуть журналістам місцеві мешканці