русский корабльнахуй
 
Чернівці  29 травня 2024 14:38 

Критичний рівень води у Дністрі несе негативні наслідки для мешканців навколишніх міст та сіл

підтримай автора: оригінал
17
2.4k
0
Фото: Національний природний парк Хотинський
Ще на початку весни, а саме в кінці березня, у Дністровському водосховищі тримався досить високий рівень води.
Екологи відзначають, що навесні, у період нересту проблема обміління річки особливо гостра. Юрій Стороженко, начальник відділу еколого-освітньої роботи Національного природного парку «Хотинський», розповів про причини маловоддя та його наслідки виданню «Хотинські вісті», пише Медіа агентство АСС.
Рівень води знизився на 3–3,5 метри, а вода в околицях Хотина відійшла подекуди до 200 метрів
На початку весни, а саме в кінці березня, у Дністровському водосховищі тримався досить високий рівень води. На жаль, у наступні два місяці майже не було сильних дощів, а сонце припікало добряче, розповідає фахівець. Через засуху приплив води у водосховище значно зменшився.
Є й інший чинник, пояснює далі Юрій Стороженко. З його слів, йдеться про російські удари по критичній інфраструктурі, які спричинили дефіцит електроенергії в країні. Тому для компенсації дефіциту електроенергії на Дністровській ГЕС збільшили виробництво, що відповідно призвело до падіння рівня води.
«У порівнянні із ситуацією в березні, нині рівень води знизився на 3–3,5 метри, а вода в околицях Хотина відійшла подекуди до 200 метрів, залежно від пологості берега і глибини», - повідомив Юрій Стороженко.
Про негативні наслідки
Особливо негативно ця ситуація позначиться на рибних ресурсах Дністра, оскільки різкий спад рівня води припав саме на нерестовий період, відкладена на мілководді ікра загинула, каже фахівець. Також знищені раки і сотні тисяч, якщо не мільйони, молюсків та інших дрібних організмів, які залишились під палючим сонцем. Над відкритим замуленим дном стоїть важкий неприємний запах розкладання.
Для людей, які живуть на берегах Дністровського водосховища, головна загроза – припинення централізованого водопостачання. З цією неприємною ситуацією можуть зіштовхнутися мешканці Хотина, якщо рівень води й надалі продовжить знижуватись, каже Юрій Стороженко.
За даними Укргідрометцентру, станом на 27 травня на посту у с. Нижнів рівень за останню добу зменшився на 2 см, у Заліщиках – 1 см, у Могилеві-Подільському – 5 см.
Додамо, синоптики прогнозують дощі на наступні два тижні, тому фахівці сподіваються на покращення ситуації з рівнем води.
Нагадаймо, раніше у Державному агентстві водних ресурсів України прокоментували ситуацію з критичним обмілінням річки Дністер.