русский корабльнахуй
 
Чернівці  15 червня 2024 15:15 

Міст з минулого та небезпечний намул: що приховували води Дністра

підтримай автора: оригінал
16
4.2k
0
Стоп-кадр з відео
Що зараз відбувається на одній з найбільших річок України, Дністрі, - читайте у пубілкації Медіа агентства АСС.
У 1940-х роках, під час німецької окупації, німці на річці Ушиця, яка є притокою Дністра, побудували міст. Через сорок років після того збудували Дністровську ГЕС, а міст був затоплений. Нині ж він знову з'явився - на мості, який стільки років пробув під водою, навіть бруківка вціліла. Для місцевих істориків він став справжньою знахідкою для досліджень, розповідають Факти, пише Медіа агентство АСС.
З середини квітня рівень води в Ушиці почав стрімко спадати. Зараз по замуленому дні річки прогулюються чорногузи.
Вода відійшла по всьому басейну Дністра, на ділянці, що вище за течією від Дністровської ГЕС.
Вже не вперше Дністер втрачає так багато води, але вперше так стрімко
Рівень знижувався буквально на очах місцевих жителів.
У Дністрі в загальному нараховується понад 60 видів риб, є навіть осетрові. Частина місцевої фауни занесена до Червоної Книги. Збитки для природного середовища масштабні. Відбувається екологічне лихо, адже падіння води відбулось в середині квітня, коли саме проходить нерестовий період. Є надія на поступове відновлення популяції, але важливо, щоб повернулась вода, йдеться в сюжеті.
Зневоднення Дністра несе не лише екологічні, але й соціальні проблеми. Вогкий мул є смертельно небезпечним для людей та домашніх тварин. Один необережний крок - і мул так просто не відпустить.
Вода відійшла через роботу Дністровської ГЕС. Після чергового обстрілу росіян нашої енергетики, станція стала працювати на повну потужність.
В Укргідроенерго підтверджують, щоб уникнути тотальних блекаутів, змушені були використовувати воду Дністра по-максимуму. Але зараз оберти турбін трохи пригальмували.
Водою з Дністра живиться Одеська область та Молдова, для якої ця річка взагалі головна водна артерія. В Укргідроенерго запевнили, що намагаються втримати баланс. За метеоспостереженнями Дністер наповнюється водою двічі на рік, влітку і навесні. За літній паводок сподіваються компенсувати і підібрати рівень води. Якщо природа не підведе, то Дністер повернеться у звичне річище.