русский корабльнахуй
 
Чернівці  18 серпня 2024 10:42 

У Чернівцях поменшало покупців житла. Через війну люди бояться вкладати в будівництво, але є сталий попит на певний вид квартир

підтримай автора: оригінал
12
4.2k
0
Після початку повномасштабного вторгнення у Чернівцях впав попит на купівлю власного житла – люди, щоб заощадити, надають перевагу житлу соціальному.
Про це журналістам С4 розповів генеральний директор ТОВ БФ «Чернівціжитлобуд» Володимир Мороз.
«Звісно, впав попит на житло, ну і фінансування також, на жаль, впало. Люди побоюються вкладатись в будівництво. Зараз більше соціальне житло має попит. Це насамперед квартири невеликої площі: трикімнатні до 80 квадратів, двокімнатні до 60 квадратів і однокімнатні, звісно. А на житло високого класу трохи менше попит», – сказав Мороз.
Роботи на будівельних майданчиках відновили понад 75% житлових комплексів по всій країні. Статистика порталу «ЛУН» свідчить про те, що Київ, Одеса, Харків – міста, де раніше був найбільший обсяг пропозицій новобудов, нині мають чимало заморожених проєктів.
Популярною для забудовників нових житлових комплексів нині стала західна частина України. У Чернівцях будівельна сфера змістилася на користь промислових, складських та комерційних об’єктів.
«На колишньому спиртзаводі й цукровому заводі є зміна власників, тож в перспективі вони будуть забудовані. Для цього міська рада готова виступити партнерами, щоб розпланувати територію правильно, функціонально», – зауважив директор міського департаменту урбаністики та архітектури Андрій Тимофійчук.
Разом з тим, у Чернівецькій громаді побільшало охочих на індивідуальну забудову.
«Кількість будівництва, яке запланували фізичні особи, воно перевищує майже в 10 разів кількість дозвільних документів на реконструкцію. Це 150 будівельних паспортів за сім місяців 2024 року. І це означає, що люди планують будівництво, забудову земельних ділянок, вкладання коштів і це, як мінімум, дає прихований оптимізм», – додав Тимофійчук.
Раніше повідомлялося про те, у Чернівцях продовжує зростати в ціні оренда житла. Лише від початку року, за даними місцевих рієлторів, вартість збільшилась на 3,7%.