русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  27 липня 2024 20:19 

Чи зросте вартість житла на Буковині: прогнози експертів

підтримай автора: оригінал
15
1.8k
0
За даними сайту нерухомості ЛУН, у Чернівецькій області зросла вартість як оренди, так і придбання житла на первинному чи вторинному ринках.
Так, середня вартість оренди однокімнатної квартири у травні становила 9800 гривень. Зараз вона зросла до 12 000 гривень. Вартість оренди двокімнатних квартир майже не змінилася і також становить 12 000 гривень, йдеться в публікації "МБ".
За даними сайту з продажу й оренди нерухомості DOM.RIA, як порівняти з травнем цього року, кількість оголошень про оренду житла зменшилася на 20 %.
Щодо придбання житла, ситуація схожа. Середня вартість однокімнатної квартири на вторинному ринку зросла за пів року на 13 % із 44 до 48 тисяч доларів.
На первинному ринку вартість житла зросла з 36 до 40 тисяч гривень за метр квадратний.
Люди шукають найвигідніші варіанти
Рієлтори заспокоюють: ситуація на ринку нерухомості стабільна, ціни за останні кілька місяців майже не змінилися.
– За пів року вартість оренди не змінилася. Постійний попит є на новобудови, наприклад, на вулицях Сторожинецькій, Рівненській, Воробкевича. Якщо не враховувати новобудови, бо вони коштують від $350 до $700 на квадратний метр, то ціни на оренду теж не змінилися. Тут ще варто враховувати індивідуальний фактор. Бо є квартири, що здають за тиждень, а є такі, що можуть висіти в оголошеннях по кілька місяців. На оренду запитів більше, ніж відповідної пропозиції. Тобто пропозиції є, але вони не відповідають запиту клієнта. Люди шукають якомога кращі й вигідніші варіанти, – каже рієлтор Віталій ЛИСІНСЬКИЙ.
У купівлі житла також нічого не змінилося, зазначає рієлтор. Хоча часто власники квартир завищують їхню вартість.
– Власники думають: якщо в країні війна і до нас їдуть люди зі східних областей, то можна підвищувати вартість квартир на свій розсуд. Бо кожному потрібні гроші. Отакий у наших людей менталітет. Власники дивляться оголошення на різних платформах і кажуть, що ціни зростають. Але вони бачать лише те, що оголошення опубліковане. А та квартира через високу вартість не продається. Комерція ж, якщо хороший район і приміщення, продається. Якщо ж нерухомість у непопулярному районі, не прохідне, то все стоїть", – зазначає Віталій Лисінський.
Великого попиту на купівлю житла немає
Зростання курсу валюти може вплинути на вартість квартир у новобудовах.
– Якщо новобудови будували останнім часом, то їхня вартість може зростати. Курс валют дуже вплинув на вартість будівельних матеріалів. Я вже чув про подорожчання, але коли побачив ціни, то був шокований. Тож вартість квартир зросте. На оренду, я думаю, це не вплине. Адже якщо оренду оцінюють у доларах, то власники знизять трохи її ціну. Адже зарплати ми отримуємо в гривнях. Люди просто не матимуть змоги такі гроші платити, – додає рієлтор.
Схоже оцінює ринок нерухомості й оренди й керівник рієлторського агентства Сергій БОСОВИК.
За його словами, ціни на ринку продажу зупинилися, а подекуди навіть трохи знизилися.
– Зараз дуже багато людей виїжджає за кордон і продають нерухомість. Дуже багато договорів оформляють у формі довіреностей. Великого попиту на квартири немає. Через те, що з’явилося багато квартир на продаж, трохи знизилися ціни. Приблизно на 5–7 %. Якщо, наприклад, квартира коштувала 45 тисяч доларів, то зараз коштує 40. Щодо новобудов, не думаю, що там ціни зростуть через зростання курсу долара, адже ще раніше ціни злетіли до дуже високої позначки. Щодо оренди, тут така сама ситуація. Ціни стабілізувалися. Останні два місяці ціни не змінюються. Що буде далі, ніхто не може точно спрогнозувати, – каже рієлтор.
Редактор: Аліна Книжник
27-07-2024, 20:19