русский корабльнахуй
 
Економіка  17 червня 2024 15:43 

Нинішній попит на житло в новобудовах в Україні дорівнює приблизно 35% від довоєнного рівня, у Чернівцях - понад 90%

підтримай автора: оригінал
10
871
1
Попит на житло у споруджуваних об'єктах загалом в Україні становить приблизно 35% від довоєнного рівня, однак у деяких західних регіонах він зріс у 1,5 раза.
Про це повідомила директор з продажів будівельної компанії GAZDA Маріанна Бігунець агентству «Інтерфакс-Україна», пише Mind.
«Зараз понад 90% попиту на первинне житло зосереджено в містах, які вважаються більш безпечними з воєнної точки зору, таких, як Ужгород, Чернівці, Львів, Івано-Франківськ, Житомир, Дніпро, Вінниця та Київ. Однак ця категорія безпеки є умовною, оскільки війна триває і передбачити майбутні наслідки дуже складно», – зазначила експерт.
Бігунець наголосила, що більшість покупців (понад 50%) цікавиться готовим до заселення житлом або об'єктами на завершальній стадії будівництва. До третини попиту складають нові черги житлових комплексів або котеджних містечок на стадії активного будівництва, приблизно 20% – об'єкти на етапі готовності від 30%.
За її словами, ключовим фактором при виборі у 2024 році буде наявність активних будівельних робіт.
Щодо балансу ціни, якості та площі житла, то покупці готові платити на 25–30% більше за середньоринкові ціни за умови високого рівня комфорту та якості житла.
«Щодо багатоповерхових будинків, це стосується невеликої поверховості (від 5 до 9 поверхів). Девелоперам потрібно враховувати потреби різних категорій громадян – від студентів до великих сімей. Тому формат смартжитла площею від 25 кв. м знову стає актуальним. Максимальна оптимальна площа квартир у категорії комфорт-житла може досягати 160 кв. м, що відповідає повноцінним 3–4-кімнатним квартирам для сім'ї з двома дітьми», – розповіла вона.