русский корабльнахуй
 
Україна  12 серпня 2024 11:32 

Пів мільйона доларів: на хабарі викрили заступника міністра енергетики України

підтримай автора: оригінал
10
756
0
Фото з відкритих джерел
Правоохоронці викрили заступника міністра енергетики України та трьох його спільників на хабарництві.
Про це повідомили САП, НАБУ та СБУ, пише Медіа агентство АСС. Правоохоронці не називають імені підозрюваного, утім джерело hromadske у правоохоронних органах повідомило, що йдеться про Олександра Хейла.
За даними слідства, хабар стосувався надання дозволу на вивезення гірничовидобувного обладнання із прифронтового району.
Як вказує САП, топпосадовець діяв у змові з:
- приватним енерготрейдером;
- очільником енергетичної компанії з Миколаївської області;
- керівником видобувного підприємства з Донеччини.
Службовець пропонував керівникам держпідприємств Львівсько-Волинського вугільного басейну за 500 тисяч доларів хабаря передати у користування гірничовидобувне обладнання із шахт прифронтового району Донеччини.
Фактично йшлося про евакуювання унікального обладнання із зони бойових дій. Щоб отримати дозвіл на евакуацію такого обладнання, навесні цього року представники галузі звернулися до заступника міністра енергетики. Однак посадовець, у чиї обов’язки входило збереження гірничої техніки, почав вимагати гроші за її вивезення, зазначають правоохоронці.
За даними слідства, за домовленістю, гроші мали передаватися п’ятьма частинами по 100 тисяч доларів на кожній зустрічі. Посадовця Міненерго та його трьох спільників затримали «на гарячому» відразу після отримання третього траншу.
Яке покарання світить?
Наразі всім чотирьом затриманим повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України — прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.
Наразі вирішується питання щодо обрання їм запобіжного заходу. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Олександра Хейла звільнили у невідкладному порядку
Міненерго невідкладно внесло подання до Кабінету міністрів про звільнення заступник міністра енергетики Олександра Хейло, якого було затримано на хабарі у пів мільйона доларів, про це повідомили у Міненерго.
У міністерстві наголосили, що правоохоронці викрили масштабну корупційну схему за сприяння міністра енергетики Германа Галущенка.
«Очищення енергетики від будь-яких корупційних проявів — один з пріоритетів нашої роботи. Міністерство тісно співпрацює з СБУ, НАБУ та всіма правоохоронними органами задля повного викорінення корупції в енергетичній галузі і унеможливлення проявів корупції в майбутньому», — заявили у міністерстві.