русский корабльнахуй
 
новини  07 серпня 2024 00:45 

Не зовсім безпечне для здоров'я: нутриціологиня розповіла всю правду про інтервальне голодування

підтримай автора: оригінал
10
887
0
Інтервальне голодування стало досить популярним у сучасному світі. Не дивлячись на низку переваг, є певні недоліки такого харчування. Зокрема, вони можуть становити загрозу для здоров'я.
Про це йдеться на Instagram-сторінці нутриціологині Анастасії Голобородько.
Що таке інтервальне голодування
Інтервальне голодування - це харчовий режим, суть якого полягає в розподілі доби на періоди приймання їжі (харчове вікно) і повної відмови від їжі. Це ґрунтується на зміні метаболічних і внутрішньоклітинних процесів в організмі, які виникають на 12 годині голодування, коли настає катаболічна фаза (організм вичерпує запаси глікогену і починає спалювати кетони).
За словами експерта, інтервальний голод - це непогано, це навіть добре. Це зазвичай нічна перерва в харчуванні від 12 до 22 годин, до 24 - цілком безпечно тим, що хоче попрацювати зі звичками, додати свіжого здоров’я, знизити обсяг жирової тканини і навіть збільшити м’язову масу.
Коли може нашкодити
Пауза від 12 годин чудово покращує метаболізм жирів та секрецію гормону росту, працює з мітохондріями та композицією тіла.
Однак, є низка станів, коли таке голодування може нашкодити:
– вагітність та грудне вигодовування. Це період зростання та формування нового організму, тому будь-які обмеження надходження харчування можуть нашкодити
– індекс маси тіла нижче за 20. Під час низької ваги - голод не метод роботи зі здоров’ям
– РХП та всі порушення харчової поведінки
– серцеві проблеми - лише після консультації з фахівцем. Як мінімум можете нашкодити дисбалансом електроліті
– патології щитовидної залози. Стрибки інсуліну, стрибки кортизолу
– порушення вуглеводного обміну, стрибки глюкози та проблеми з наднирниками
– загострення ШКТ, особливо стосується жовчного. Спочатку долікувати та стабілізувати роботу, потім розпочати з 12-ї години паузи
Здорова пауза у харчуванні
Здорова пауза у харчуванні - від ранньої легкої вечері до раннього повноцінного сніданку.
До того ж дівчата голод переносять гірше за хлопців.
"Якщо це початок досвіду і у вас ще біг, крос фіт і поганий сон, перевантаження робоче, то додати голод - погана витівка. Сон - ваш фокус, вплив достатнього нормального сну на гормони сильно крутіше цих проб "не поїсти", почніть з 12 години, м’яко, акуратно", - йдеться у повідомленні.
Редактор: Алісія Давид
7-08-2024, 00:45