Наближається сезон айви, фрукту з терпко-солодким смаком і приємним пряним ароматом. Айву, зазвичай, починають збирати наприкінці вересня і до кінця жовтня, тоді її плоди стають жовтими і зовнішньо схожі на великі яблука. Та цього року всі плоди дозрівають значно раніше, тож і сезон айви стартуватиме раніше.
Нутриціологиня, співзасновниця школи здорового харчування Nodiet Ольгу Дорош розповіла Zaxid.net про користь айви і як краще її включити у раціон, щоб і організм корисними речовинами поповнити, і задоволення від споживання фрукта отримати.
"Айва – добре відома й улюблена по всій Європі та Південно-Західній Азії. Сира айва тверда, тому її нечасто включають у раціон. А ось запечена чи проварена стає м’якою та солодкою. З неї можна готувати варення, цукати, мармелад, джеми, желе, додавати до м'ясних і рибних страв тощо", – каже нутриціологиня.
Чим багата айва?
У 100 г плодів айви міститься:
калорії – 57
клітковина - 1,9 г
білки – 0,4 г
жири - 0,1 г
вуглеводи - 15,3 г
Цей фрукт містить багато вітамінів, мінералів та антиоксидантів, зокрема, вітаміни C, A, B1, B2, B6, PP, а також мінерали: калій, кальцій, магній, залізо, фосфор.
Кому з айвою слід бути обережним?
Люди із синдромом оральної алергії і люди, чутливі до інших фруктів із сімейства розоцвітих, таких як яблука, абрикоси, мигдаль, сливи тощо, можуть мати подібну реакцію і на айву.
Чим айва корисна для організму?
Позитивно впливає на кістки, зуби, шкіру. Цей фрукт містить велике різномаїття вітамінів, мінералів, які мають позитивний вплив на кіски, зуби, серце, травлення, нервову систему, шкіру. Скажімо, в айві є відносно багато вітаміну B6 і цинку, які допомагають підтримувати процеси росту й розвитку, здоров’я серця, когнітивні функції.
Багата на вітамін С. "Жінкам потрібно на день отримати 75 мг вітаміну С, чоловікам – 90 мг. У 100 г айви маємо 15 мг. Але якщо з айви зробити джем чи варення, тобто нагріти її більше як до 40 градусів, кількість вітаміну С різко зменшиться. Тому все ж краще потерти сиру айву, скажімо, до салату з сирого яблука, моркви і заправити їх йогуртом чи сметаною", – радить Ольга Дорош.
Допомагає уникнути закрепів. Айва є добрим джерелом рідини (83 г на 100 г) та різних типів клітковини, зокрема пектину. Тож коли її споживати регулярно, це може пом’якшити стілець і допомогти з проблемою чи профілактикою закрепів.
Нормалізує цукор і холестерин. Різні типи харчових волокон також сприяють розмноженню корисної мікробіоти, сприяють нормалізації цукру й холестерину в крові.
Багата антиоксидантами. Айва багата різними антиоксидантами, які захищають клітини від пошкоджень, мають протимікробну й протипухлинну дії та можуть зменшити запалення.
Корисна для серця і судин. Айва корисна для серця, бо містить 197 мг калію, важливого для роботи серцево-судинної системи й регуляції артеріального тиску тощо. Наявність магнію підтримує здоров'я кровоносних судин і знижує ризик серцевих нападів, харчові волокна сприяють нормалізації ліпідного обміну.
"У народній медицині айву використовують для лікування печії, ранкової нудоти, виразки шлунка та багатьох інших станів, але достовірних наукових доказів на підтримку цих способів застосування немає, тому не варто лікуватись фруктом. Корисних речовин в айві багато в плані різномаїття, але їх кількість мала аби бути дієвими ліками для лікування хвороб", – каже Ольга Дорош.
Як зберігати і що приготувати з айви?
Здорові плоди айви можна зберігати до весни в ящиках, бажано дерев’яних, в прохолодному приміщенні, наприклад, підвалі. Якщо такої змоги нема, то з айви можна приготувати різноманітну консервацію. Якщо її трішки проварити на невеликому вогні, то можна приготувати і заморозити пюре, яке потім додавати до каш, йогуртів тощо.
Редактор: Євгеній Пірожков
9-09-2024, 13:17