русский корабльнахуй
 
Новини  05 серпня 2024 17:17 

Інфікуватися можуть і вакциновані: в Україні зареєстрували три випадки нового штаму коронавірусу

підтримай автора: оригінал
17
207
0
У МОЗ України зафіксували штам FLiRT – нового субваріанту коронавірусу Omicron.
У Міністерстві охорони здоров’я України зареєстрували три випадки захворювання на FLiRT. Два випадки у Києві та один в Івано-Франківській області.
Про це повідомляє заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
Зараз територією країни циркулює 10 штамів вірусу SARS-CoV-2 – це різні субваріанти штаму Omicron. Виокремити випадки субваріанту, який називають FLiRT, в Україні вдалося під час спеціального лабораторного дослідження, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус та виявити, які мутації відбулися у його геномі.
«Загальні симптоми на початку захворюваності такі ж, як і за інших варіантів COVID-19. Тобто, нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, болі в м’язах або тілі», – зазначає Кузін.
FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.
Вакцинуватися можна в пунктах щеплення чи в амбулаторії через запис у сімейного лікаря. Медики використовують омікрон-специфічні вакцини (виробник «Pfizer») для дорослих і дітей.
Про поширення нового субваріанту FLiRT у світі заявили у грудні 2023 року. Найбільше випадків виявили в Австралії. Влітку 2024 року центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC) відзначили, що цей варіант виявили у понад 28 % випадків COVID-19 у США. Зростання кількості випадків очікують наприкінці літа та в осінні місяці​.
Нагадаємо, «Шпальта» раніше писала про те, що в Україні COVID-19 перехворіли понад 5 мільйонів 544 тисячі людей.