русский корабльнахуй
 
Чернівці  07 серпня 2024 11:45 

Новий штам коронавірусу FLiRT: чи є випадки захворювання на Буковині

підтримай автора: оригінал
16
1.5k
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
На сусідній Івано-Франківщині вже є один хворий на новий субваріант коронавірусу Omicron.
Як повідомляє МОЗ України, у липні фахівці зареєстрували три випадки FLiRT – нового субваріанту коронавірусу. Два з них виявили у Києві та ще один - в Івано-Франківській області.
Як розповіла Медіа агентству АСС Наталія Гопко, генеральна директорка ДУ «Чернівецький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України», нині випадків нового штаму FLiRT на Буковині не фіксували. Проте за останні тижні в області зросла кількість хворих на ковід:
«Якщо порівнювати з позаминулим тижнем, коли було 30 позитивних ПЛР-тестів, то минулого тижня ця кількість зросла вдвічі. Вже зафіксували 60 випадків захворювання шляхом ПЛР-тестування».
За словами фахівчині, про різке зростання або спалах хвороби не йдеться, проте людям слід обачніше ставитись до свого здоров'я.
«Ситуація контрольована, мова про масовість не йде. Проте ковід нікуди не зникає. Потрібно дотримуватись заходів профілактики - вакцинуватись, у випадку появи ознак гострого респіраторного вірусного захворювання припинити активне спілкування, застосовувати маску, перебувати вдома», - каже Наталія Гопко.
Що відомо про FLiRT
Штам FLiRT походить від варіанту Omicron, і через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами й уникає імунної відповіді. Тобто FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий імунітет після вакцинації знижує ризики ускладнень під час хвороби.