русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  03 серпня 2024 12:45 

У Чернівцях будуть працювати когенераційні установки: для чого вони потрібні місту

підтримай автора: оригінал
14
2.7k
0
У Чернівцях встановлять когенераційні установки. Вони можуть працювати в режимі енергетичного острова і допоможуть від час можливого блекауту.
Для чого потрібні когенераційні установки й що це дасть місту, пояснив заступник міського голови Василь Зазуляк.
Когенераційні установки – це такі собі малі ТЕЦ, які завдяки спалюванню газу виробляють електроенергію та тепло.
Кілька місяців тому міська рада отримала від донорів дві когенераційні установки. Їх вже під’єднують до об’єктів критичної інфраструктури, щоб до початку опалювального сезону вони почали працювати.
"Отримали дві установки на комунальні підприємства від донорів. Завдяки цьому місто буде забезпечене електроенергією і зможе значній частині мешканців надати послугу центрального теплопостачання. Крім того, когенераційні установки дадуть змогу економити теплову енергію. Місто отримало їх безплатно, виділили лише кошти на під’єднання. Але споживання на об’єктах критичної інфраструктури набагато більші, тому ми працювали з приватними інвесторами, щоб і вони встановили у місті когенераційні установки", – пояснив Василь Зазуляк.
Інвестор планує встановити в місті ще чотири когенераційні установки.
На сесії міської ради погодили використання земельних ділянок комунальної власності Чернівецької міської територіальної громади фірмі з Житомирщини "Укрпалет Енерджи". Міська рада уклала з фірмою меморандум на співпрацю.
"Такі установки досить популярні, бо їх розбирають великі приватні структури, і ми довго працювали з інвесторами. Очікуємо, що вони теж запрацюють до початку опалювального сезону. Приватні когенераційні установки будуть виробляти електроенергію, яку віддаватимуть у загальну мережу. Вони в разі блекауту в співпраці з обленерго будуть працювати як енергетичний острів і надавати місту електрику. Тобто місто буде мати електрику і зможе заживити важливі об’єкти критичної інфраструктури. Крім того, когенераційна установка виробляє теплову енергію. Згідно з меморандумом, місто буде купувати теплову енергію зі знижками. Сплачуватимуть менше, ніж собівартість. "Тож це економія на теплі, адже менше будемо спалювати газу в котельнях. У випадку блекауту критична інфраструктура буде забезпечена електрикою. Зараз працюємо над тим, щоб заживити різні бюджетні установи, насамперед лікарні", – каже Василь Зазуляк.
За його словами, серед очевидних переваг когенераційних установок – змога працювати в режимі енергетичного острова й дешевша теплова енергія.
Редактор: Людмила Осадчук
3-08-2024, 12:45