У перші три місяці поточного року в ЄС зафіксовано рекордну кількість випадків можливого шахрайства з оливковою олією та її неправильного маркування, спричинену інфляційним тиском, що сприяє зростанню тіньового ринку цього продукту.
З початку 2023 року вартість оливкової олії збільшилася більш ніж удвічі порівняно з 2018 роком через екстремальні погодні умови, спричинені кліматичною кризою, та інші фактори. Результатом стало значне збільшення кількості "транскордонних повідомлень ЄС", що включають інформацію про неправильне маркування, потенційне шахрайство та випадки порушення безпеки, пов’язаних із забрудненням олій, пише The Guardian, інформує NV.
Якщо в першому кварталі 2018 року в ЄС було зафіксовано всього 15 таких випадків, то в перші три місяці цього року кількість випадків досягла рекордних 50. Ці дані, надані Guardian відповідно до законів про свободу інформації, свідчать про більш ніж потрійне збільшення кількості випадків. При цьому в цю цифру не включені внутрішні випадки, і справжній масштаб шахрайства, ймовірно, набагато вищий.
У звітах згадуються випадки забруднення олив недозволеними речовинами, такими як пестициди, мінеральні оливи і навіть осколки скла. Зафіксовано також випадки фальсифікації оливкової олії першого віджиму, включно зі змішуванням її з оліями нижчої якості та неправильним маркуванням. Наприклад, у лютому в Ізраїлі "олія lampante", якість якої непридатна для споживання без додаткового очищення, продавалася як "оливкова олія extra virgin". У березні Німеччина повідомила про випадок "маркування оливкової олії з Сирії через Нідерланди, що вводить в оману".
Зі 182 повідомлень про шахрайство та порушення вимог до оливкової олії, надісланих до ЄС від початку 2023 року, 54 стосувалися продукції з Італії, 41 — з Іспанії та 39 — із Греції. У липні 2022 року ЄС запровадив нові правила перевірки відповідності ринковим стандартам і методи аналізу оливкової олії.
Представник Європейської комісії зазначив, що збільшена кількість повідомлень не обов’язково вказує на підвищений ризик для споживачів. За його словами, більша кількість повідомлень свідчить про кращий обмін інформацією між компетентними органами та їхню підвищену пильність. Комісія організовує щорічні семінари та сприяє співпраці між країнами ЄС для забезпечення правильності перевірок та обміну інформацією.
Кріс Елліотт, професор безпеки харчових продуктів в Університеті Квінс у Белфасті, зазначив, що, хоча наслідки вживання забрудненої оливкової олії можуть бути серйозними, малоймовірно, що вона потрапить на полиці великих супермаркетів. За його словами, шахрайство часто відбувається в районах із недостатнім контролем, і малий бізнес або служби громадського харчування є більш уразливими до подібних порушень.
Глобальне потепління призвело до зниження рівня виробництва оливкової олії в останні роки. Урожай в Іспанії, яка виробляла більша частина світової оливкової олії в 2018—2019 роках, постраждав від посухи і хвиль тепла. Очікується, що світове виробництво оливкової олії скоротиться до 2,4 мільйона тонн у 2023−2024 роках, що на 27% нижче рівня 2018−2019 років.
Через зростання цін, які в листопаді минулого року досягли €787 за 100 кг оливкової олії першого віджиму з Хаена (Іспанія), оливкова олія стала більш привабливою для шахраїв. Елліотт зазначив, що інфляція, спричинена зміною клімату, часто призводить до зростання рівня шахрайства: "При коливаннях цін на товар завжди спостерігається збільшення шахрайства в найближчі кілька місяців, оскільки це створює можливості для обману".
Центральна інспекція Італії із захисту якості та запобігання шахрайству в агропродовольчій продукції (ICQRF) торік завершила програму, в рамках якої було вилучено 380 тонн нафти на суму понад 2 мільйони євро, а також направлено 17 повідомлень про серйозні порушення. У листопаді італійська влада вилучила 550 000 кг олій, заявлених як оливкова, але насправді таких, що складаються з суміші рослинних олій, вартість яких склала близько 250 000 євро.
Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.
Редактор: Євгеній Пірожков
30-07-2024, 11:58