русский корабльнахуй
 
Чернівці  26 липня 2024 14:38 

Когенераційні установки у Чернівцях – чим вони вигідні місту

підтримай автора: оригінал
14
1.1k
0
Ці установки як міні ТЕЦ: забезпечать енергобаланс регіону, стабілізують роботу об’єктів критичної інфраструктури, окрім електрики вироблятимуть і тепло.
Когенерація (тобто комбінована генерація) полягає у використанні електростанції для одночасного виробництва тепла та електроенергії, пише Медіа агентство АСС. Вчора на сесії міської ради депутати підтримали рішення про співпрацю з партнерами і надали дозвіл на розміщення когенераційних установок на обʼєктах критичної інфраструктури.
Когенераційні установки як невеликі теплоелектростанції – спалюють газ і виробляють електрику та тепло.
«Хочу зауважити ще раз, наразі не йдеться про повну енергонезалежність міста. Але ми маємо власні 2 когенераційні установки, нам їх подарували донори. Це буде 100% наша електроенергія та тепло. При ринковій ціні на газ ми точно зекономимо на ціні ресурсів. Важливо дати живлення на критичні об’єкти – а ми маємо 4 великі котельні, на водоканалі є потреба у таких установках. Також нам інвестор дає змогу користуватись 4 установками. Поки вона вироблятиме електрику і віддаватиме її у загальну енергосистему України, тепло ми забиратимемо собі для власних потреб. І це дуже вигідно», - каже заступник міського голови Василь Зазуляк.
У разі коли буде повний блекаут – то вся електрика буде подаватись на потреби чернівецьких критичних об’єктів. Це забезпечить функціонування так званого енергетичного острова. Установка окрім 1,5 мВт електроенергії може виробляти ще й 1,5 мВт тепла.
Такі рішення дозволять поповнити енергобаланс регіону, забезпечити себе власною електроенергією, паралельно виробити тепло.
Щодо математичних розрахунків, за словами чиновника, цьогоріч місто може отримати виробництво додаткових 17,2 МВт/год електроенергії. Всі установки забезпечать власне виробництво електрики на рівні 12-15% від споживання всього міста цього року. Близько 25% теплоносія буде вироблятися автономно, а тому стабільніше пройде опалювальний сезон.
Проте, після закінчення воєнного стану партнер може на власний розсуд перемістити установки в інше місто.