русский корабльнахуй
 
Чернівці  23 липня 2024 11:07 

Чи продають українську електроенергію за кордон, розповів керівник «Чернівціобленерго»

підтримай автора: оригінал
13
1.2k
0
Фото ілюстративне
У рамках проєкту «Хочу знати» ми даємо змогу нашим читачам спробувати себе у ролі журналістів та самостійно поставити питання посадовцям, чиновникам чи фахівцям.
Зокрема, у рамках великого інтерв'ю з Павлом Світайлом, директором з розвитку мереж «Чернівціобленерго», деякі читачі закликали перестати експортувати українську електроенергію за кордон.
Павло Світайло запевняє, що експорт надлишків української електроенергії до країн ЄС повністю припинився у квітні цього року, після кількох масованих атак росіян на нашу енергетику:
«Саме тоді через обстріли в енергосистемі України виник суттєвий дефіцит і тоді розпочалися вимушені обмеження споживання: спочатку для підприємств, а потім і для всіх споживачів країни. Ті таблиці з сайту ENTSO-E, які провокатори поширюють в соціальних мережах і видають за нібито експорт, насправді є – транзитні фізичні перетоки електроенергії через Україну в країни ЄС. Наприклад, Румунія може транспортувати електроенергію через Україну до Угорщини через слабкі зв’язки у своїй енергосистемі. Таким чином, транзитом передаємо електроенергію, не використовуючи власні ресурси. Але це не є комерційний експорт. Щоб переконатися, що експорт нульовий, можна подивитися спеціальну вкладку Scheduled Commercial Exchanges на сайті ENTSO-E, де відображаються торгові операції. Там видно, що з України до Європи нічого не надходить, а натомість Європа експортує електроенергію до України. Про це неодноразово розповідав Володимир Кудрицький, голова НЕК Укренерго».
Керівник «Чернівціобленерго» також наголосив, що жодне обленерго не займається міждержавним комерційним обміном електроенергією. Імпорт та експорт електроенергії – у компетенції НЕК Укренерго та Міненерго, які діють від імені держави Україна.