русский корабльнахуй
 
Чернівці  05 липня 2024 15:30 

Омбудсман України вимагає перевірки факту грубого затримання чоловіка в Чернівцях

підтримай автора: оригінал
18
1.7k
0
Стоп-кадр з відео
Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець звернувся до керівництва Національної поліції й Державного бюро розслідувань із закликом розслідувати факт порушення чернівецькими поліцейськими прав і свобод людини.
Раніше в мережі оприлюднили відео, на якому у Чернівцях поліцейські кинули на землю чоловіка, надягнули йому на руки кайданки й посадили до службового автомобіля, чоловік будь-якого опору працівникам поліції не чинив.
Сьогодні, 5 липня, омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що до нього звернувся громадянин щодо неправомірних дій працівників патрульної поліції міста Чернівці.
«Особам, які перевищують свої службові повноваження, зневажають права і свободи людини, не місце серед тих, хто покликаний захищати людину від імені держави», - омбудсман
Зі слів чоловіка, поліцейські незаконно його затримали, побили та доставили до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Він поскаржився й на те, що працівники поліції не забезпечили його право на правничу допомогу.
«Відео, на якому зафіксовано перебіг подій, підтверджує, що поліцейські із застосуванням фізичної сили кинули чоловіка на землю, одягнули йому спеціальні засоби (кайданки) та посадили до службового автомобіля. При цьому чоловік будь-якого опору працівникам поліції не чинив, а намагався з'ясувати підстави його затримання. Подібні факти порушень поліцейськими прав і свобод людини та громадянина потребують належного реагування, тому я звернувся до керівників Національної поліції України та Державного бюро розслідувань. Переконаний, особам, які перевищують свої службові повноваження, зневажають права і свободи людини, принижують людську гідність, не місце серед тих, хто покликаний захищати людину від імені держави», - заявив Дмитро Лубінець.
Як коментують інцидент у поліції
Щодо конфліктної ситуації за участю патрульних керівництвом управління патрульної поліції в Чернівецькій області ініційовано службове розслідування. Про це МА АСС повідомили у пресслужбі Управління патрульної поліції у Чернівецькій області.
15 червня, близько 10-ї години, патрульні отримали повідомлення про хуліганство, у Чернівцях на вулиці Вокзальній. На місці інспектори встановили обставини події та склали відповідні адміністративні матеріали, йдеться у коментарі поліції щодо інциденту. Згодом, відповідно до ст. 32 ЗУ «Про Національну поліцію», для перевірки даних, патрульні вимагали предʼявити військово-облікові документи всіх учасників події.
«Один із чоловіків не мав їх з собою, але через деякий час документи приніс його родич. Для уточнення даних громадянина запросили до ТЦК. Проте громадянин відмовився та сказав, щоб його затримували в іншому випадку він відмовляється їхати. Інспектори затримали громадянина», - кажуть у поліції.
У пресслужбі УПП запевнили, що всі обставини щодо вказаної події та дій поліцейських будуть ретельно перевірені керівництвом управління патрульної поліції в Чернівецькій області.