русский корабльнахуй
 
Екологія  29 травня 2024 19:12 

Екологи в шоці: Дністер на Буковині катастрофічно обмілів через неймовірний скид води на ГАЕС для покритя дефіциту в енергосистемі

підтримай автора: оригінал
17
1.8k
2
Обміління Дністра. Фото: Telegram/NE:Urban
У травні 2024 року спостерігають зниження рівня води у річці Дністер та її притоках. В державному агентстві водних ресурсів кажуть, що це трапилося через потребу покрити дефіцит в енергосистемі та підвищену температуру повітря з відсутністю опадів.
Про це повідомляє Державне агентство водних ресурсів України на своїй сторінці у Facebook, пише Суспільне.
Від початку повномасштабної війни режим роботи Дністровського гідровузла діяв з урахуванням потреби покрити дефіцит в енергосистемі. Це пов'язано з атаками РФ на об'єкти критичної інфраструктури та аварійною ситуацією в роботі енергосистемі України.
З середини квітня 2024 року у Дністровській ГЕС збільшили скидні витрати води. Це було необхідно для підтримки стабільної роботи енергосистеми. Проте це призвело до значного зниження рівня води у водосховищі.
Станом на 28 травня наповнення Дністровського водосховища складає 66%. Скиди з водосховища відповідають межам, які встановила Міжвідомча комісія.
Також зниження рівня води у Дністрі та притоках зумовлене і погодою — мало опадів та підвищена температура повітря. Приплив до Дністровського водосховища становить приблизно 30% від норми.
Представники Держводагентства звернулися до обласних військових адміністрацій, аби ті застосували технічні рішення щодо роботи водозабірних станцій, облаштували альтернативні водозабори та оптимізували водокористування.
Також у Держводагентстві планують узгодити оптимальний режим роботи Дністровського водосховища. Цей режим обов'язковий для виконання.
У березні 2024 року Росія почала новий етап масованих обстрілів української енергетики. 22 березня росіяни вдарили по ДніпроГЕС. 11 квітня РФ здійснила атаку на об'єкти критичної інфраструктури Харкова та області, по Київській, Запорізькій, Одеській та Львівській областях.
У компанії ДТЕК оголосили про серйозні пошкодження обладнання внаслідок удару рф по двох теплоелектростанція в Україні. У "Центренерго" уточнили, що повністю знищено Трипільську ТЕС.
У 2023 році фіксували обміління Дністра через посуху. Лінія Дністра відходила від берега на понад п'ять метрів.