русский корабльнахуй
 
Чернівці  29 травня 2024 09:15 

Рівність прав нацменшин: Чернівці відвідав омбудсмен Дмитро Лубінець

підтримай автора: оригінал
20
848
0
На цій зустрічі вперше в Україні побувала народна адвокатка Румунії Ренате Вебер, котра теж опікується питаннями прав та свобод національних меншин, українських зокрема.
У Чернівцях провели круглий стіл на тему: «Посилення рівності та захисту прав національних меншин (спільнот) в Україні відповідно до європейських стандартів, у тому числі в рамках переговорів про вступ до Європейського Союзу». Зустріч відбулася у блакитній залі ЧНУ, пише Медіа агентство АСС.
До дискусії долучились Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, Народна адвокатка Румунії Ренате Вебер, представники влади, громадськість.
«Ми запросили сюди 140 громадських організацій румунських нацменшин. Моя колега з Румунії прийняла рішення у такий важкий час приїхати до нас. Впевнений, наші напрацювання приведуть нас до того, що знайдемо механізми захисту прав румунських нацменшин та громадян України на території Румунії. Сьогодні ми разом на Буковині проводимо робочий час. Завтра я з нею відвідаю Румунію. Це буде мій перший досвід, досі там не бував. Ми відвідали декілька навчальних закладів, поспілкувалися з представниками ГО. На усі виклики шукатимемо відповіді», - зазначив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.
У регіоні проживає понад 70 національностей. Місцева влада дбає, аби інтереси усіх були враховані, а потреби у культурній, інформаційній, етнічній сферах були задоволені.
За даними Чернівецької ОВА, із 389 садочків, які функціонують на Буковині, у 64 закладах дошкільної освіти виховуються та навчаються румунською мовою 2675 дітей, елементи польської мови та мови іврит вивчають відповідно 27 та 37 дітей у двох закладах дошкільної освіти м. Чернівців.
Із 338 шкіл - 74 з класами з викладанням предметів румунською мовою. Поряд з цим, у закладах загальної середньої освіти вивчаються ще дві мови національних меншин – польська та іврит.