русский корабльнахуй
 
Скандали  22 травня 2024 16:28 

У канадському парламенті через сорочку Бандери скасували виступ засновниці Дня Вишиванки ЛесІ Воронюк

підтримай автора: оригінал
14
1.2k
6
У канадському парламенті через сорочку Бандери скасували виступ засновниці Дня Вишиванки ЛесІ Воронюк.
Про це Леся Воронюк повідомила на своїй сторінці у Фейсбук.
“За інформацією, яку я отримала від керівництва Конгресу Українців Канади, канадійський депутат-ліберал українського походження Іван Бейкер заблокував мій виступ в парламенті через… сорочку Степана Бандери, яку ми спільно із проєктом Вишивка в одязі видатних українців Тетяна Зез відтворили у 2022 році. Амбасадорами цієї сорочки стали відомий історик Володимир В”ятрович та тележурналістка Яніна Соколова. Як мені пояснили, в депутата виникло побоювання, що російська пропаганда підхопить цю тему, і постраждаю я особисто, він, а також українські інтереси загалом", - зазначила активістка.
Вона поблічно зазначила, що їй “абсолютно байдуже, що говорила, говорить і говоритиме ворожа пропаганда про діяльність нашої громадської організацї та проєкти”, але справа зовсім не в цій ситуації особисто зі мною. Це значно більший виклик та проблема.
На думку Лесі Воронюк, ця ситуація продемонструвала “карколомне лицемірство”, оскільки було заблокувати її виступ, а самі виступали з трибуни та “щиро розповідали, як люблять свято, робили фото та вітальні пости”.
Крім цього, засновниця Дня вишиванки вважає, що таким чином поширюються проросійські наративи, на які “очевидно опирається українське лобі, мовляв, постать Степана Бандери - це небезпечна тема про нацизм тд тп”.
Замість того, щоб починати довготривалу дискусію про вклад Степана Бандери у боротьбу за незалежність України, замість того, щоб відстоювати кордони українського культурного світу і пояснювати іноземцям, що є зона наших цінностей, яку вони не мають права ставити під сумнів, українською стороною все максимально здано у цій ситуації, - пише Воронюк.
“Ми пояснювали, що в Україні на офіційному рівні перейменовують вулиці та інші публічні простори на честь Степана Бандери, тож якщо канадійський ліберал, а також деякі старі організації українців так переймаються, будь ласка, нехай все таки стежать за процесами в українськоку суспільстві”, йдеться у повідомленні.
Відсутність розуміння місії Всесвітнього дня вишиванки - це не просто фестивалі вареників, танців і вітальних промов, це один з майданчиків культурної та політичної презентації України у світі, лобі та інформаційного протистояння росії, - зазначила чернівчанка.