русский корабльнахуй
 
Чернівці  22 травня 2024 13:43 

Через сорочку Бандери: у Канадському парламенті скасували виступ чернівчанки

підтримай автора: оригінал
15
1.3k
0
На фото: Леся Воронюк
У Канадському парламенті скасували виступ чернівчанки, співзасновниці Дня вишиванки Лесі Воронюк.
Причина нібито у сорочці Степана Бандери, яку у 2022 році відтворили у рамках проєкту «Вишивка в одязі видатних українців». Про це Леся Воронюк повідомила на своїй сторінці у фейсбук, пише Медіа агентство АСС.
За інформацією, яку Леся Воронюк отримала від керівництва Конгресу Українців Канади, заблокував її виступ канадійський депутат-ліберал українського походження Іван Бейкер:
«Як мені пояснили, в депутата виникло побоювання, що російська пропаганда підхопить цю тему, і постраждаю я особисто, він, а також українські інтереси загалом».
Відтворена у 2022 році сорочка Степана Бандери
Леся Воронюк обурилась таким випадком та назвала його великим викликом та проблемою. За її словами, неприпустимо повторювати проросійські наративи щодо «небезпечної постаті» Степана Бандери:
«Замість того, щоб починати довготривалу дискусію про вклад Степана Бандери у боротьбу за незалежність України, замість того, щоб відстоювати кордони українського культурного світу і пояснювати іноземцям, що є зона наших цінностей, яку вони не мають права ставити під сумнів, українською стороною все максимально здано у цій ситуації.
Відсутність розуміння того, що відбувається в Україні - тобто to be on the same page. Ми пояснювали, що в Україні на офіційному рівні перейменовують вулиці та інші публічні простори на честь Степана Бандери, тож якщо канадійський ліберал, а також деякі старі організації українців так переймаються, будь ласка, нехай все-таки стежать за процесами в українському суспільстві.
Відсутність розуміння місії Всесвітнього дня вишиванки - це не просто фестивалі вареників, танців і вітальних промов, це один з майданчиків культурної та політичної презентації України у світі, лобі та інформаційного протистояння росії».
Також співзасновниця Дня вишиванка додала, що захід був затверджений та готувався протягом трьох місяців, натомість участь Лесі Воронюк скасували за 3 дні: «Спеціально так, щоб був обмежений час реагувати та боротись».