русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  22 травня 2024 09:40 

У канадському парламенті скасували виступ засновниці Дня вишиванки з Чернівців через сорочку Бандери

підтримай автора: оригінал
11
7.8k
0
Колаж "МБ"
У Канаді депутат українського походження Іван Бейкер заблокував виступ засновниці Дня вишиванки чернівчанки Лесі Воронюк у парламенті через вишиванку Степана Бандери. Політик пояснив це тим, що виступ може використати російська пропаганда і від цього постраждає активістка та Україна.
Захід мав відбутися 9 травня, а підготовка до нього тривала три місяці, повідомила Леся Воронюк у фейсбуці, пише molbuk.ua.
"За інформацією, яку я отримала від керівництва Конгресу українців Канади, саме цей депутат заблокував мій виступ в парламенті через сорочку Степана Бандери, яку ми спільно із проєктом "Вишивка в одязі видатних українців" відтворили у 2022 році. Як мені пояснили, в депутата виникло побоювання, що російська пропаганда підхопить цю тему, і постраждаю я особисто, він, а також українські інтереси загалом", - написала Л. Воронюк.
Канадський політик українського походження Іван Бейкер. Фото з фб-сторінки Лесі Воронюк
Активістка зазначила, що їй байдуже на те, що говорить російська пропаганда про її діяльність. Леся Воронюк назвала це "карколомним лицемірством", відсутністю розуміння того, що відбувається в Україні.
"Публічно повідомляю після того, як ми не отримали листа на наш офіційний запит, що мені абсолютно байдуже, що говорила, говорить і говоритиме ворожа пропаганда про діяльність нашої громадської організації та проєкти. Але справа зовсім не в цій ситуації особисто зі мною. Це значно більший виклик та проблема.
Якщо коротко по пунктах:
1. Карколомне лицемірство - заблокувати мій виступ, а самим виступати з трибуни та щиро розповідати, як люблять свято, робити фото та вітальні пости.
2. Максимально проросійські наративи, на які очевидно опирається українське лобі, мовляв, постать Степана Бандери - це небезпечна тема про нацизм і тд.
3. Кволість і відсутність сили. Замість того, щоб починати довготривалу дискусію про внесок Степана Бандери у боротьбу за незалежність України, замість того, щоб відстоювати кордони українського культурного світу і пояснювати іноземцям, що є зона наших цінностей, яку вони не мають права ставити під сумнів, українською стороною все максимально здано у цій ситуації.
4. Відсутність розуміння того, що відбувається в Україні - тобто to be on the same page. Ми пояснювали, що в Україні на офіційному рівні перейменовують вулиці та інші публічні простори на честь Степана Бандери, тож якщо канадський ліберал, а також деякі старі організації українців так переймаються, будь ласка, нехай все-таки стежать за процесами в українському суспільстві.
5. Відсутність розуміння місії Всесвітнього дня вишиванки - це не просто фестивалі вареників, танців і вітальних промов, це один з майданчиків культурної та політичної презентації України у світі, лобі та інформаційного протистояння Росії", - зазначила громадська діячка.
Афіша заходу. Фото з фб-сторінки Лесі Воронюк
Леся Воронюк також зазначила, що захід, де вона мала б виступити, готувався впродовж трьох місяців, а скасували його за три дні до початку.
"Спеціально так, щоб був обмежений час реагувати та боротись", - йдеться в дописі Л. Воронюк.
Активістка зазначила, що це не може бути нормою, і закликала українців до обговорення потреб і викликів нашої діаспори: "Я закликаю до широкого обговорення потреб і викликів у діаспорі та того, хто очолює українські ініціативи і лобі. А також прошу Івана Бейкера, Конгрес Українців Канади надати публічні відповіді всього на два запитання:
1. Ваша позиція щодо постаті Степана Бандери?
2. Хлопці, у вас взагалі є писанки?
Друзі, закликаю вас поставити Івану Бейкеру ці ж запитання в соцмережах, на офіційну пошту, а також додати кілька власних думок про цю ситуацію".
Сорочка Степана Бандери, амбасадором якої став український історик та Народний депутат Володимир В'ятрович. Фото з фб-сторінки Лесі Воронюк
Редактор: Євгеній Пірожков
22-05-2024, 09:40