русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  21 травня 2024 21:21 

На Буковині рекордна кількість хворих дітей на кашлюк

підтримай автора: оригінал
28
2.3k
0
На Буковині за чотири місяці зафіксовано 206 випадків кашлюку. Це рекордна кількість хворих.
Про це molbuk.ua повідомили у Центрі профілактики та контролю хвороб Чернівецької області.
За квітень в області на кашлюк захворіло 106 дітей. Хворих на кашлюк стає більше по всій Україні. Але серед лідерів наразі – Чернівецька й Рівненська області.
За аналогічний період 2023 року зафіксовано лише один випадок кашлюку. Цього року в січні – вісім хворих, у лютому – 30, в березні – 62, у квітні – 106 хворих.
Медики вважають, що кількість хворих різко зросла через те, що дітей не вакцинують.
"У 2020 році у нас було зафіксовано 83 випадки кашлюку. Це був останній найвищий показник. З того часу фіксували поодонокі випадки захворювання. З листопада минулого року кількість хворих почала зростати. Зараз ми маємо досить багато хворих – 206 випадків. Це велика кількість для керованої інфекції, якої могло б не бути, якби діти отримували щеплення. Епідемічна ситуація ускладнюється. Подальший прогноз несприятливий", – повідомив керівник епідемічного відділу Центру профілактики та контролю хвороб Чернівецької області Юрій Падурару.
Через коронавірус і війну процес щеплення сповільнився, тож зараз є чимало незахищених дітей.
"Діти або взагалі не отримали щеплення від кашлюку, або мають їх недостатньо. Через це знизився колективний імунітет. Зараз маємо найбільше хворих 10-14 років. У нас є інформація, що майже 5000 дітей не були вакциновані від кашлюку в належні терміни, тобто до семи років. Тому зараз тривають активні кампанії щеплення, потроху кількість нещеплених зменшується. Щодня педіатри й сімейні лікарі нагадують про вакцинацію. Зараз відчувається, що батьки стурбовані епідемічною ситуацією з кашлюком і перевіряють календар щеплень, рідше чуємо відмови від вакцинації", – пояснив Юрій Падурару.
Цього року до інфекційного відділення Чернівецької обласної дитячої лікарні через кашлюк потрапило понад 60 дітей.
Завідувачка інфекційного відділення Лариса Гук зізнається, що такої кількості хворих дітей у них ще не було, і радить батькам перевірити наявність щеплень у своїх дітей.
"Хворіють переважно невакциновані діти. Ситуація доволі напружена, бо їхня кількість зростає. Єдиний метод профілактики — щеплення. Якби понад 80 відсотків дітей мали щеплення, то не було б стільки хворих", – вважає Лариса Іванівна.
Лікарі вкотре нагадують: якщо дитина захворіла, не можна її відправляти у дитячий колектив, натомість треба звернутися до лікаря. Насторожити батьків має тривалий кашель.
"Кашлюк небезпечний своїми ускладненнями, а саме ураженням нервової системи, гіпоксією, пневмонією, судомами, носовими кровотечами, грижами. Найважче ця хвороба перебігає в немовлят", – сказала Лариса Гук.
Редактор: Людмила Осадчук
21-05-2024, 21:21