русский корабльнахуй
 
Чернівці  23 травня 2024 13:13 

Кількість випадків продовжує стрімко зростати: з початку року на кашлюк на Буковині захворіло 206 людей

підтримай автора: оригінал
31
1k
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Головна причина, чому захворюваність значно збільшилась - відсутність щеплень. Недужають як діти, так і дорослі.
Як розповіла в коментарі Медіа агентству АСС лікарка-епідеміологиня відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Чернівецький ОЦКПХ МОЗ» Ксенія Луцик, на Буковині продовжує зростати кількість хворих на кашлюк.
Так, у квітні 2024 у Чернівецькій області захворіло 106 людей. Це майже вдвічі більше, аніж у березні - тоді фахівці зареєстрували 62 хворих.
«Це високий показник. За аналогічний період, тобто за січень-квітень 2023 року, на кашлюк захворіла всього одна людина», - каже Ксенія Луцик.
Випадки реєструють у всіх районах, проте найбільше в Чернівецькому - 169, а найменше у Дністровському - 4. У Вижницькому - 33. Здебільшого хворіють діти у віці 5-9 та 10-14 років. Проте, як зазначає лікарка-епідеміологиня, у квітні захворів й один дорослий:
«Дорослі зазвичай легше переносять кашлюк. У них спостерігаються симптоми ГРВІ - жар, нежить та кашель. Діти, окрім цього, мають кашель, який часто переходить у судоми».
59% захворілих на Буковині лікування проходять амбулаторно. Більшість людей переносять захворювання у легкій формі.
«Хоч хворих багато, проте спалахів ми не фіксуємо. Також за 2024 рік не було смертельних випадків», - каже Ксенія Луцик.
Кашлюк - дуже заразне інфекційне захворювання дихальних шляхів, збудником якого є бактерія. Поширюється повітряно-крапельним шляхом. Хвороба супроводжується сильним кашлем із судомами, помірним жаром, нежитю.
Щоб запобігти хворобі потрібно вакцинуватись. Дітей вакцинують у 2, 4, 6 та 18 місяців відповідно до національного календаря щеплення, каже лікарка-епідеміологиня Ксенія Луцик.