русский корабльнахуй
 
Новини  02 серпня 2024 14:44 

На Буковині суттєво зросла захворюваність на кашлюк: за півроку уже 342 випадки

підтримай автора: оригінал
12
445
0
Минулого року був зареєстрований тільки один випадок на кашлюк - небезпечну інфекційну хворобу
Лише один випадок торік та вже 342 – за шість місяців 2024-го. На Буковині зросла кількість недужих на кашлюк.
Про це інформує Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Також у першому півріччі 2024 року у краї зареєстровано один випадок правця, тоді як торік його не виявляли.
Вакцинація – єдиний спосіб уберегтися від цих небезпечних інфекційних хвороб для дітей і дорослих. Ефективність щеплення проти дифтерії та правцю становить 95-100%.
Попри це, станом на 1 серпня 2024 року в регіоні зареєстровано 1408 дітей, старших року, взагалі не щеплених проти кашлюку, дифтерії та правцю, а також 2728 дітей і 33737 дорослих, які не отримали ревакцинації відповідно до віку.
Тож фахівці закликають подбати про своє здоров’я та зробити необхідні щеплення. Вакцини надаються безоплатно та постачаються в Україну безперебійно за сприяння національних та міжнародних партнерів МОЗ. Вони якісні та безпечні, транспортуються та зберігаються з суворим дотриманням вимог «холодового ланцюга».
Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?
Кашлюк характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Найнебезпечніший кашлюк для немовлят, у яких він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное). Загалом у новонароджених і немовлят хвороба має високий ризик ускладнень та смерті. Імунізація дітей вакциною АКДП – обовʼязкова!
Дифтерія вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення. Бактерія потрапляє в організм людини через дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше – серце, нервову систему та нирки. Близько 20 % невакцинованих хворих помирають.
Правець вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Інфікуватися правцем можна при потраплянні збудника через рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Смертність від правцю може сягати 80%.