Фото з відкритих джерел
Останнє яскраве дійство у циклі зимових свят посідає тиждень Запусти, Масниці або по-іншому – Сиропусний тиждень.
У 2025 році він почнеться у понеділок 24 лютого, а завершиться Прощеною неділею, 2 березня. У православній традиції це останній період перед Великим постом, коли ще можна їсти молочне і яйця. М’ясне після неділі 23 лютого їсти забороняється. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УП Життя.
Масляна чи Масниця?
У цього тижня багато варіацій назв у різних регіонах. Крім вже згаданих були ще Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини. Донедавна найбільш поширеною була назва Масляна, але історично вона використовувалася лише на Чернігівщині та подекуди на Слобожанщині – через близькість до кордону з Росією, звідки й походить. На більшості території України Масляна поширилася у часи активної русифікації. Тепер же щораз частіше вживається питоме українське Масниця чи Сиропуст.
Що приготувати?
На теренах України основною стравою у Сиропусний тиждень були вареники з сиром. Їх вживали з сиром чи сметаною.Етнографка Галина Олійник каже, що замість «русскіх блінів» в Україні готували налисники з сиром. Варили також багато молочних каш, робили різноманітні запіканки, сирники, варили киселі.