Існують різні способи нівелювати малоприємні симптоми, з якими можна зіткнутися, якщо випити зайвого. Цей спосіб смачний і підходить майже всім – мало знайдеться людей, які не їдять сир.
На новорічні свята алкогольних напоїв вживається в рази більше, ніж зазвичай. Тому сп’яніння і похмілля з їхніми малоприємними наслідками теж трапляються частіше.
Щоб не "вийти з ладу", потрібно сповільнити надходження алкоголю в тонкий кишечник – у такому разі він всмоктуватиметься у кров повільніше. Це допоможе запобігти швидкому сп’янінню і зменшить наслідки небажаного похмілля.
Все, що вам потрібно, – з’їсти шматочок сиру перед тим, як перехилити келих з вином чи склянку з віскі, радить британський лікар Каран Раджан. Сир містить багато білка, жиру та складних вуглеводів, які обволікають шлунок і стримують потрапляння алкоголю в кров.
"Ви не захистите таким чином організм від алкоголю на сто відсотків. Але можете мінімізувати наслідки випитого, створивши бар’єр перед вживанням цих напоїв. Більша частина алкоголю всмоктується у тонкому кишечнику, однак можна сповільнити травлення в цілому. Результат – немає стрибків концентрації алкоголю в крові, і ви п’янієте набагато повільніше", – пояснює він.
Цей трюк працює не тільки з сиром, хоча сир – найзручніша закуска. У принципі, можна замінити його іншим продуктом. Слід дотримуватися однієї умови: це повинно бути щось калорійне, але в мінімальній кількості.
Цукор і калорії стимулюють вивільнення травних гормонів (зокрема, гастрину), які сповільнюють травлення і не дозволяють швидко сп’яніти.
Редактор: Людмила Осадчук
19-12-2024, 19:00