Ми їмо близько 8,4 г солі на день – більше, ніж рекомендована максимальна кількість однієї чайної ложки (6 г), оскільки ми захоплюємося смаком, який вона надає готовим стравам, обробленому м’ясу, хлібу та пластівцям для сніданку.
Це сприяє високому кров'яному тиску, який вражає кожного третього дорослого, і підвищує ймовірність серцевого нападу чи інсульту. Але зараз вчені відкрили нову загрозу цього інгредієнта: порушення роботи кишечника, пише The Telegraph.
Доктор Емілі Лімінг, дослідник мікробіомів і дієтолог пояснила, як сіль може зашкодити вашому кишечнику. Так, за її словам, нещодавні дослідження показали, що надмірне споживання солі порушує баланс наших кишкових бактерій. Зокрема, в одному з досліджень 12 учасників приймали щоденну капсулу, що містить 6 г солі, дотримуючись своєї звичайної дієти, збільшивши щоденне споживання приблизно до 14 г. Зразки фекалій, взяті до і після експерименту, показали, що корисні мікроби, які називаються лактобактеріями, були ефективно знищені.
"Це означає, що кишкові бактерії менш здатні виробляти спеціальні молекули, які називаються коротколанцюговими жирними кислотами, які допомагають зменшити запалення та розслабити кровоносні судини, що призводить до підвищення артеріального тиску", — каже Лімінг.
Окремі дослідження на мишах показали, що дієта з високим вмістом солі може завдати шкоди мозку, погіршуючи навчання та пам’ять. Вважається, що це може бути пов’язано зі зменшенням кількості корисних мікробів, які називаються бактероїдами та протеобактеріями, у нашому кишечнику, каже вона.
Занадто багато солі також пов’язують із порушенням апетиту. Дослідження показують, що вона перешкоджає вивільненню глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1) – гормону, який виробляється кишечником після їжі, що змушує нас відчувати ситість.
Редактор: Людмила Осадчук
31-10-2024, 20:46