русский корабльнахуй
 
Чернівці  16 жовтня 2024 17:11 

За тиждень четверо буковинців отруїлись грибами та потрапили до реанімації

підтримай автора: оригінал
1
658
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Отруєння були спровоковані, ймовірно, грибами родини мухоморових.
Як йдеться у повідомленні ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня», за минулий тиждень до реанімації закладу потрапило четверо людей з отруєнням грибами, пише Медіа агентство АСС.
За словами Костянтина Дроника, завідувача відділення інтенсивної терапії, анестезіології та політравми, отруєння були спровоковані, ймовірно, грибами родини мухоморових. Вони проявлялися нудотою, блюванням, порушеннями свідомості і галюцинаціями.
Всіх потерпілих привезла «швидка».
«Протягом доби при наданні невідкладної медичної допомоги пацієнти приходили до себе з позитивною динамікою. Далі їх переводили або в гастроентерологічне відділення, або виписували додому за їхнім наполяганням. Наразі всі пацієнти одужують», – каже Костянтин Дроник.
Бліда поганка – найнебезпечніша
«Найнебезпечніше отруєння – блідою поганкою, адже клініка дуже непередбачувана. Спочатку можуть з’явитися блювання, пронос, погане самопочуття. Потім стан може покращитися на одну-три доби. А далі розвивається декомпенсація печінки та нирок. Якщо вчасно не надати допомогу, є дуже високий (понад 90%) ризик смертності. Якщо не звернутися до медиків протягом двох-трьох днів, відбуваються незворотні процеси. Якщо ниркову недостатність ще можна компенсувати гемодіалізом (апарат штучної нирки), то печінкова розвивається настільки швидко, що пацієнтові важко допомогти, попри все необхідне лікування», - зазначає медик.
Мухомори – галюциногени
При отруєнні мухоморами потрібно діяти швидко, тому що ці гриби, крім розладів шлунково-кишкового тракту, призводять до психозів, галюцинацій (марення), порушень свідомості. Пацієнти, які потрапляють до лікарні після споживання мухоморів, зазвичай не пам’ятають, що з ними відбувалося. Тому надавати медичну допомогу потрібно, доки ще є елементи свідомості.
За словами Костянтина Дроника, цьогоріч на Буковині найбільше випадків отруєння грибами за останні п'ять років: «Бували роки, коли у наше відділення не потрапляло жодного пацієнта з отруєнням. Максимум було один-два випадки на рік. Цього року ця цифра скоро сягатиме 10. Лише за останній тиждень до реанімаційного відділення Чернівецької обласної лікарні потрапило четверо пацієнтів».