русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  29 вересня 2024 16:42 

Овочі стрімко дорожчають: у скільки буковинцях цьогоріч обійдеться заготівля на зиму

підтримай автора: оригінал
12
3.2k
0
Цьогоріч запаси картоплі, капусти, цибулі, часнику на зиму обійдуться дорожче. На ціни впливає врожайність, погодні умови та сезонність.
Експерти зазначають, що дорожчати вже почали морква, картопля, помідори, баклажани та цибуля.
Щоб дізнатися ціни на овочі, прямуємо на ринок "Центральний" у Чернівцях, йдеться в публікації "МБ".
Продавці також зазначають різке зростання вартості багатьох овочів.
Підвищилась ціна на картоплю. Якщо ще тиждень-два вона була на рівні 17-18 гривень, то зараз коштує 22-25 гривень за кілограм. Ціни на моркву на ринку коливаються від 20 до 30 гривень за кілограм.
Цибуля коштує 20-25 гривень, буряк – 25, кабачки – 15, баклажани – 15-20 гривень. Подорожчала і капуста, її вартість – 35-45 гривень за кілограм. Перець коштує від 50 до 70 гривень, залежно від сорту.
Високими залишаються ціни на помідори та огірки. За кілограм помідорів доведеться заплатити від 35 до 80 гривень, за огірки – від 60 до 80.
– Картопля відчутно подорожчала і зараз коштує 22 гривні, а була по 18. Цибуля, бурячок зросли на 5 гривень. З чим це пов’язано, не знаю. Нам за такою ціною овочі привозять. Люди вже скуповуються на зиму. Беруть овочі мішками, адже бачать, що ціни ростуть, – каже продавчиня Любов.
На зростання цін впливає одразу декілька факторів, каже продавець Максим ПАВЛЮК.
– Особливо ціни зросли цього тижня. Морква на гурті коштувала 20 гривень, а вроздріб ще дорожче. Зараз ціна вже трохи впала – на гурті 15-16 гривень, уроздріб – 20-25 гривень. Картопля була по 11-12 гривень на гурті, а цього тижня по 16-17 гривень. Помідори зросли у ціні: ми торгуємо зараз по 70 гривень за кілограм, а продавали по 45-50 гривень. Огірки так само. Зараз на базарі огірки й помідори вже тепличні, а їхнє вирощування обходиться дорого. Баклажан був по 10 гривень на гурті, а зараз 20. Цвітна капуста була по 50 гривень, а нині 80-90 на гурті і 100 вроздріб. Стара капуста була на гурті 12-15 гривень за кілограм, а зараз 25, уроздріб – по 35 гривень за кілограм. Цибуля в ціні не змінилася. Часник коштує 150-200 гривень. Якщо минулими роками люди скуповували овочі на зиму мішками, то цьогоріч ситуація сумніша. Продукти борщового набору починають скуповувати на зиму, але дуже мало, – каже продавець.
Що кажуть експерти
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим ГОПКА розповів про здорожчання окремих складників борщового набору, порівняно з минулим роком:
– Підвищення цін пов’язане з низкою факторів. По-перше, це кліматичний фактор, який вплинув на врожайність. По-друге, загальні витрати фермерських господарств за рік також зросли. Зокрема витрати на паливо, на засоби захисту рослин, добрива, зарплату.
Також серед причин – неврожайність через спеку, перехід окремих фермерських господарств на вирощування інших видів овочів.
– Ціни на цибулю, моркву, капусту і картоплю вже підвищилися і зростатимуть далі, – зазначив економічний експерт Олег ПЕНДЗИН.
За його оцінками, ціна на картоплю може зрости ще на 15-20% до кінця року.
– Закупити овочі варто вже зараз, доки ціни не зросли ще більше, – радить О. Пендзин. – Нинішні ціни – найнижчі, і надалі вони лише зростатимуть.
Особливу увагу експерт звертає на цибулю, ціна на яку може подвоїтися, як це вже було торік.
Редактор: Аліна Книжник
29-09-2024, 16:42