русский корабльнахуй
 
Здоров'я  29 вересня 2024 00:15 

Чим корисний гарбуз та кому його їсти не можна: вся правда про осінній овоч

підтримай автора: оригінал
21
2.5k
0
Гарбуз нерозривно асоціюється у нас з осінню та користю для здоров'я. Більшість людей можуть їсти цей здоровий і легкозасвоюваний овоч без застережень у вигляді супу або гарбузових млинців. Однак не кожен може насолодитися його смаком, тому що для деяких людей він може бути шкідливим.
Кому не можна їсти гарбузи, розповідає Strona Zdrowia.
Кому не можна їсти гарбуз
Восени гарбуз є обов'язковим інгредієнтом багатьох страв, таких як крем-суп з гарбуза, гарбузові млинці, гарбузовий пиріг, а також коктейлі, мафіни та смузі.
Гарбуз містить високий вміст вітамінів: А (бета-каротин), В1 і В2, С, Е, К і РР, а також такі мінерали, як калій, фосфор, кальцій і магній.
Завдяки цьому гарбуз: підтримує імунітет, підтримує здоров'я очей і шкіри, омолоджує, покращує травлення, допомагає при схудненні, регулює артеріальний тиск, регулює рівень цукру в крові, захищає від розвитку таких ракових захворювань, як рак шлунка, молочної залози та підшлункової залози. Попри ці корисні для здоров’я властивості, їсти його можна не всім.
У зв'язку з тим, що гарбуз має високий глікемічний індекс 75, людям, які страждають на цукровий діабет і інсулінорезистентністю, слід бути обережними з ним.
Ліки, що знижують рівень цукру в крові, також можуть взаємодіяти з гарбузом. У цьому випадку слід обмежити його кількість і проконсультуватися з лікарем. Тому діабетики можуть їсти гарбуз, але в невеликих кількостях і підсолювати його, наприклад, гарбузовий крем-суп або гарбузовий салат.
Однак їм варто уникати солодких тістечок і десертів, таких як кекси, печиво і навіть маринований гарбуз, які додатково підсолоджують цукром або прикрашають солодкою глазур'ю.
Чи корисний гарбуз для кишківника?
Гарбуз легко засвоюється і підтримує травлення у здорових людей. Однак людям із синдромом подразненого кишківника (СРК) не слід його вживати, оскільки це може спричинити розлад травлення, біль у животі, метеоризм і проблеми з дефекацією.
Це пов’язано з вмістом фруктози, яка погано переноситься людьми з проблемами кишківника. Крім того, через високий вміст клітковини гарбуз може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, тому не перестарайтеся.
Чи може бути алергія на гарбуз? Чи можна алергікам їсти гарбуз?
Людям з алергією на гарбуз не можна її їсти, а людям з харчовою алергією слід бути обережними перед вживанням гарбузового смузі або гарбузового торта. Люди з алергією на гарбуз, а також харчовою алергією або підвищеною чутливістю до певних харчових продуктів можуть відчувати такі симптоми, як біль у животі, метеоризм, нетравлення, нудота, блювота або висипання на шкірі після вживання гарбуза.
Через те, що в 100 г гарбуза міститься аж 340 мг калію, гарбуз не можна їсти людям із захворюваннями нирок. Ці люди повинні дотримуватися дієти з низьким вмістом калію, оскільки їхні нирки не можуть ефективно виводити надлишок калію з організму.
Надлишок калію може викликати такі симптоми, як апатія, дезорієнтація, м’язова слабкість, сенсорні розлади та м’язові судоми. Однак для людей без захворювань нирок високий вміст калію в гарбузі корисний, оскільки він регулює кров’яний тиск, підтримує кровообіг, здоров’я серця та роботу м’язів.
Редактор: Ангеліна Петльована
29-09-2024, 00:15