русский корабльнахуй
 
Чернівці  28 вересня 2024 18:25 

Як нас змінила війна: журналіст Павло Казарін дав лекцію у Чернівцях

підтримай автора: оригінал
7
697
0
Український журналіст та публіцист Павло Казарін приїхав до Чернівців із лекцією «Як війна змінює нас та світ».
Він поділився з буковинцями своїми думками про те, як російсько-українська війна впливає на національну ідентичність та наше світосприйняття, пише Медіа агентство АСС.
«Одна із трансформацій, яка сталася з нашим суспільством, зводилась до того, що раптом частина суспільства почала усвідомлювати, що немає ніяких окремих Збройних сил України. Немає окремих Збройних сил України, для яких війна є їхньою професією. Бо після повномасштабного вторгнення наша армія стала, без перебільшення, народною.
Саме кадрова армія у 2022 році вигравала нам час для того, щоб цивільні перетворилися на військових. Ми почали розуміти, що Збройні сили - це ми», - зауважив Павло Казарін.
Аналогічно, вважає журналіст, прийшло усвідомлення й до мешканців європейських країн. Адже тепер вони починають себе ідентифікувати, як «НАТО - це ми».
За словами Павла Казаріна, ця повномасштабна війна стала для нас головною. Адже ще до 2022 року, на запитання, яка війна головна для українців, більшість людей відповіли б - Друга світова:
«Просто через масштаб Другої світової війни вона десятиліттями на просторах східної Європи вважалася головною війною, яка об'єднує всі родини спільним досвідом. А зараз наша війна стає для нас найголовнішою, тому що спільність досвіду починає переважати. Діти в кожному місті України знають звук повітряної тривоги, у кожного є знайомі, які є на фронті, на превеликий жаль у нашій країні вже не потрібна теорія шести рукостискань, щоб познайомитися з родиною загиблого героя. Це ті речі, які здатні об'єднувати українців з усіх міст».
Водночас спільний досвід, навіть той що дуже травмує, є тим базисом, на якому в тому числі будується ідентичність.
«З ідентичністю ніхто в нашій країні і будь-якій іншій країні не народжується. Ідентичність - це сума подій, що сталися у нашому житті. Так само, це сума подій, які у нашому житті не сталися», - каже Павло Казарін.