русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  22 вересня 2024 11:59 

«Ця вода допомагає покращити зір»: на Буковині люди відновили двохсотлітнє джерело

підтримай автора: оригінал
8
14.7k
0
Ліворуч: Григорій Шпилька, праворуч — Іван Граб, між ними — Олена Клімчук
У Долинянах люди відновили стародавнє джерело, яке розташоване майже в центрі села.
Про це йдеться у матеріалі molbuk.ua
74-річний Григорій ШПИЛЬКА розповідає, що це джерело має лікувальні властивості. Багато хто вважає, що його вода допомагає покращити зір, полегшує біль у нирках та шлунку.
"Мій батько народився у Долинянах і казав, що на тому місці стояла церква, збудована 1793 року. Її оточували дванадцять джерел. Люди постійно набирали там воду. Поруч також був колодязь, з якого напували коней. Та коли церкви не стало, джерела і криниця занепали", – каже Григорій Шпилька.
Місцевий житель Іван ГРАБ дізнався про джерело випадково, коли в нього почав погіршуватися зір.
"У мене ліве око почало гірше бачити. Одного разу йшов селом, і старші люди розповіли, що тут була криничка. Сюди постійно приходили набирати воду не тільки з Долинян, а й з інших сіл, щоб лікувати себе чи худобу. Одна старша пані приблизно пояснила, де воно розташоване", – розповідає Іван Граб.
Чоловік почав шукати джерело, використовуючи метод біолокації за допомогою спеціальних рамок.
"Коли я знайшов джерело, воно було занедбане, тому почав поступово його розчищати. Якось до мене завітала знайома з Києва Олена Клімчук. Я їй усе розповів, і вона сказала, що допоможе із фінансуванням", – ділиться Іван Граб.
Жінка виділила п’ятнадцять тисяч гривень, а Іван – вісім. Уже наступного дня за ці кошти придбали бетонне кільце для криниці, а також цемент. Знайшли робітників і людей, які готували їжу.
"Я не проживаю у цьому селі й родичів тут не маю, але коли почула про цю історію, зрозуміла – маю допомогти. Оскільки Іван Граб вже в досить поважному віці, він не зміг би самостійно розчистити джерело, тому я вирішила допомогти. Згодом ми замовили всі необхідні матеріали через інтернет. Знайшли робітників, а пан Іван усе контролював. Довкола джерела забетонували територію й встановили бетонне кільце", – розповідає Олена КЛІМЧУК.
Пані Олена зазначає, що ще потрібно зробити дашок для криниці та місточок, щоб людям було зручніше дістатися до джерела.
"Люди активно приходять набирати воду, хтось навіть вмивається до світанку. Однак реконструкцію ще не завершено. Нам потрібно зібрати чималу суму. Підрахували, що дашок коштує від десяти тисяч гривень. Тому вирішили відкрити банківський рахунок", – каже пані Олена.
Усіх, хто має можливість і бажання, просять долучитися:
4441111050115363, отримувачка Клімчук Олена Олександрівна
Редактор: Ангеліна Петльована
22-09-2024, 11:59